Slujiri arhierești în vetre monahale buzoiene

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 03 Octombrie 2024

În ziua praznicului Acoperământului Maicii Domnului, marți, 1 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea buzoiană Cârnu, slujind în Paraclisul „Sfântul Ierarh Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului” din incinta așezământului monahal. Cu prilejul cinstirii celui de-al doilea ocrotitor spiritual al său, de sărbătoarea Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian și a Sfintei Muce­nițe Iustina fecioara, miercuri, 2 octombrie, chiriarhul a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în biserica mare a Mănăstirii Ciolanu.

În cuvântul de învățătură rostit marți la Mănăstirea Cârnu, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre istoria sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului: „Astăzi, Biserica o prăznuiește pe Maica Domnului, făcând pomenirea unei minuni petrecute în Biserica Vlaherne din Constantinopol, la data de 1 octombrie 911. Istoria ei este consemnată de imnografii Bisericii, care au arătat cum a fost văzută Preasfânta Fecioară Maria de Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos și de ucenicul acestuia, Epifanie. Observăm că nu a fost o descoperire făcută doar către o singură persoană. Maica Domnului plutea deasupra cre­din­cioșilor pe care i-a acoperit cu sfântul ei acoperământ sau omofor. Este vorba despre acel acoperământ mai larg, cum putem vedea în icoane, de culoare roșie, purtat în general de femeile din Orient, care le acoperea capul, umerii, spatele și partea din față a corpului. Mai știm că trei relicve au fost găsite în mormântul Maicii Domnului, după sfânta ei adormire, la momentul când a sosit și Sfântul Apostol Toma în acel loc: acoperământul, tunica, adică veșmântul albastru, purtat sub primul, și brâul Prea­sfintei Născătoare de Dumnezeu. Pe acestea avea să le recupereze împăratul Leon I Tracul și să le așeze cu mare cinste, alături de un fragment semnificativ din Sfânta Cruce, în biserica din Vlaherne, unde era și o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului”, a subliniat ierarhul.

După Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop Ciprian a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și viețuitorii Mănăstirii Cârnu trecuți la cele veșnice. La final, maica sta­reță, stavrofora Justina Gheonea, i-a mulțumit chiriarhului pentru prezență și slujire, dăruindu-i o icoană a Maicii Domnului.

Miercuri, la Sfânta Liturghie, ­Arhiepiscopul Ciprian a evocat viețile Sfinților Mucenici Ciprian și Iustina, care au trăit în a doua jumătate a secolului al 3-lea și au fost marti­rizați la data de 2 octombrie 304, în timpul persecuției declanșate împotriva creștinilor de împăratul roman Dioclețian: „Până să ajungă Sfântul Ciprian episcop în Antiohia Pisidiei și să o rânduiască pe fecioara Iusta ca stareță a unei mănăstiri, schimbându-i numele în Iustina, cunoaștem acea istorie despre Iusta și un tânăr bogat, dar păgân, care voia să o ia de soție și care a recurs la meșteșugurile vrăjitorești ale lui Ciprian pentru a o cuceri pe tânără, dar fără succes. Avem mărturii din această povestire că vrăjmașii demoni la care a apelat Ciprian vrăjitorul s-au întors de fiecare dată rușinați, întrucât Iusta, care era deja creștină, îi alunga prin semnul Sfintei Cruci. Ei nu puteau suporta semnul Crucii, deoarece le amintea de biruința Mântuitorului Iisus Hristos asupra diavolului prin jertfa de pe Crucea Golgotei. În acele cir­cumstanțe, Ciprian vrăjitorul, văzând că nu a avut succes prin apelul făcut la duhurile necurate, a căutat să cerceteze problema și a luat decizia să devină creștin și el. Dându-și seama că a dus o viață falsă, închinându-se la vrăjmașii care nu pot avea aceeași putere ca Dumnezeu, a ars cărțile de magie și a distrus capiștile idolești aflate în fața bisericii”, a menționat chiriarhul.

La final, părintele protosinghel Veniamin Anghel, starețul Mănăstirii Ciolanu și exarhul așeză­min­telor monahale din județul Buzău, a rostit un cuvânt de mulțu­mire lui Dumnezeu pentru frumoasa și bogata activitate a Înalt­preasfinției Sale, dorindu-i, cu ocazia zilei onomastice, ani mulți cu sănătate și o lucrare rodnică în continuare, spre folosul clerului, monahilor și drept­credincioșilor creștini din cuprinsul eparhiei, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, consilier eparhial.