Slujiri arhiereşti la Cruceni, Gornea şi Timişoara
În Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Cruceni, Protopopiatul Arad, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit în Parohia Gornea, Protopopiatul Moldova Nouă, iar Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, la Catedrala mitropolitană din Timişoara.
Duminica a III-a din Triod a constituit un prilej de bucurie duhovnicească şi de nou început atât pentru credincioşii parohiei ortodoxe române Cruceni, Protopopiatul Arad, cât şi pentru noul lor păstor sufletesc, părintele Raul-Silviu Pele. Sfânta Liturghie a fost oficiată de însuşi Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, însoţit fiind de protos. Teodor Vid, consilier administrativ-bisericesc, preotul pensionar Viorel Achim, noul preot paroh Raul-Silviu Pele şi diacon Vlad Oneţ. La momentul predicii, chiriarhul a vorbit celor prezenţi, în contextul citirilor duminicale de la Matei 25 şi I Cor. 8 şi al temei Anului omagial euharistic, despre sminteală şi dreaptă judecată, trăire şi conştiinţă creştină. Totodată, chiriarhul a arătat şi modul în care credincioşii ar trebui să-şi facă cercetarea sufletească pentru lucrarea de mântuire mai ales în perioada de pregătire a Postului Mare. La sfârşitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit preotului Viorel Achim pentru activitatea pastorală desfăşurată în această parohie timp de aproape 40 ani şi i-a dat un Hrisov de mulţumire. La rândul său, părintele Viorel Achim a mulţumit IPS Părinte Timotei şi tuturor credincioşilor pe care i-a păstorit timp de aproape 40 ani, prezentând în parte activitatea pastorală desfăşurată în această parohie. Oficiul instalării noului preot i-a aparţinut, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, părintelui Teodor Vid, consilier administrativ-bisericesc la Centrul eparhial, care a făcut prezentarea noului preot paroh, îndemnându-l pe acesta la propovăduirea Evangheliei, slujirea aproapelui şi călăuzirea turmei celei cuvântătoare, după modelul Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Părintelui paroh i s-au încredinţat Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi cheile bisericii, fiecare ca simbol a ceea ce înseamnă misiunea unui paroh. Noul preot paroh Raul-Silviu Pele a adresat, la rândul său, un cuvânt de mulţumire Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei şi tuturor celor prezenţi, luându-şi angajamentul ca, împreună şi mereu în conlucrare, preot şi credincioşi, să vegheze la buna rânduială a Bisericii, împlinind Evanghelia lui Hristos şi căutând mereu, prin împreună-sfătuire şi întru ascultare, a găsi cele mai potrivite soluţii pentru depăşirea inerentelor dificultăţi ce pot să apară în lucrarea pastorală din cadrul parohiei.
Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frăţească. Satul Cruceni aparţine de comuna Şagu, jud. Arad, şi are circa 300 de case şi o populaţie de peste 1.200 locuitori. Parohia ortodoxă română s-a înfiinţat în anul 1951, aici fiind amenajată o capelă în care se slujeşte şi astăzi.
Bucurie duhovnicească pentru credincioşii Parohiei Gornea
În Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a poposit în mijlocul credincioşilor din Parohia Gornea, Protopopiatul Moldova Nouă. Cu acest prilej, ierarhul a sfinţit lucrările executate la exteriorul bisericii parohiale cu hramul „Aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae“ după care, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie. La slujbă au participat autorităţi locale, precum şi un număr însemnat de credincioşi, dintre care foarte mulţi copii şi tineri, îmbrăcaţi în straie populare specifice zonei Clisurii Dunării. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Daniel Nistoran a fost hirotesit sachelar, iar ctitorii şi binefăcătorii bisericii au primit acte de cinstire din partea chiriarhului. Preasfinţitul Părinte Lucian, binecuvântând lucrările de înfrumuseţare a sfântului lăcaş, săvârşite de către credincioşii Parohiei Gornea, a adus acestora bucurie şi binecuvântare înainte de a începe Sfântul şi Marele Post al Paştilor. „Ne-am bucurat de prezenţa multor credincioşi la sfânta biserică, de prezenţa autorităţilor locale, a ctitorilor, fiilor şi fiicelor acestui sat, care au venit să participe la slujba de binecuvântare a lucrărilor şi bineînţeles la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Credincioşii din această parohie sunt foarte ataşaţi de sfânta biserică şi dovada au făcut-o prin consolidarea şi înfrumuseţarea sfântului lăcaş. Biserica ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae a fost renovată în a doua jumătate a anului 2013 şi înainte de a începe Postul Mare am binecuvântat osteneala acestor oameni harnici şi darnici de pe Clisura Dunării“. Biserica cu hramul „Aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae“ a fost construită în anul 1834, în stil baroc, din piatră şi cărămidă şi a fost acoperită cu ţiglă. Au fost aduse reparaţii bisericii de-a lungul timpului între anii 1987-1988, în anul 1993 şi 1998, precum şi în anul 2013. Pictura a fost efectuată în anul 1898, ulei pe pânză aplicată pe zid, de către pictorul Nicolae Haşca şi ucenicul său Petru Drăgilă din Prilipeţ.
Slujire arhierească la Catedrala mitropolitană din Timişoara
Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi la Catedrala mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Timişoara. Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi slujitori ai sfântului lăcaş. În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, ierarhul a tâlcuit pericopa evanghelică de la Matei 25, 31-46, evidenţiind câteva dintre învăţăturile duhovniceşti pe care Evanghelia Înfricoşătoarei Judecăţi ni le pune înaintea ochilor duhovniceşti. În acest sens, Preasfinţitul Paisie a arătat că la poarta Împărăţiei cerurilor, potrivit Sfinţilor Părinţi, putem bate doar cu virtuţile şi cu faptele iubirii milostive îndreptate spre cei de aproape ai noştri aflaţi în lipsuri şi nevoi. Dragostea pe care o împărtăşim celor de lângă noi în timpul vieţii şi felul în care ne raportăm la aceştia sunt cele care ne aşază de-a dreapta sau de-a stânga Dreptului Judecător. Nu sunt lipsite de importanţă nici ostenelile duhovniceşti şi nevoinţele, însă toate acestea trebuie să ia chip văzut în viaţa noastră, astfel încât, prin tot ceea ce facem, prin tot ceea ce spunem, să se întrezărească iubirea dumnezeiască, iubire pe care Dumnezeu o împărtăşeşte necondiţionat fiecăruia dintre noi.
În finalul slujbei a transmis celor prezenţi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, încredinţându-i de întreaga sa purtare de grijă şi dragoste părintească. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, George Giurgiu)