Slujiri arhiereşti la Grădişte, Berlişte şi Sânpetru Mic
În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în biserica din Parohia Grădişte, municipiul Arad, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Berlişte, Protopopiatul Moldova Nouă, iar Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Sânpetru Mic, Protopopiatul Sânnicolau Mare.
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în biserica din Parohia Grădişte, municipiul Arad. Cu această ocazie, chiriarhul Eparhiei Aradului a adresat credincioşilor un cuvânt de învăţătură, amintind învăţăturile cuprinse în pericopele duminicale. În legătură cu acestea şi cu Anul euharistic a dat învăţătură despre post, mai ales cel Mare sau al Sfintelor Paşti, cu sublinierea iertării aproapelui, condiţie a propriei iertări pentru fiecare credincios, potrivit Rugăciunii Domneşti. Astfel se creează cadrul adevăratei comuniuni în Biserică, la care sunt chemaţi să contribuie toţi fiii ei. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit slujba de pomenire pentru fratele Moise Velescu, prilej cu care a amintit faptul că Oastea Domnului desfăşoară lucrarea misionară cerută în acest sens; având pilda unor vrednici înaintaşi şi răspunzători pentru activitatea acesteia, cum a fost şi fratele Moise Velescu, pentru care a fost săvârşit Parastasul de pomenire. În după-amiaza aceleiaşi zile, chiriarhul, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi în prezenţa primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a oficiat slujba de sfinţire a clopotelor de la biserica nouă a Parohiei Grădişte. Cu acest prilej, chiriarhul a vorbit celor prezenţi despre importanţa şi rolul clopotelor în cult. La final, pr. Viorel Roja, parohul bisericii, a dat date despre confecţionarea lor la Insbruk (Austria), firmă la care au fost confecţionate şi clopotele de la Catedrala arhiepiscopală din Arad. În prezent, biserica nouă este finalizată la faza de roşu, fiind construită pe 285 de piloni de beton la o adâncime de 4,5 metri. Anul acesta urmează să se facă tencuielile interioare şi exterioare, instalaţia electrică, încălzirea şi, până la 1 septembrie, va fi montat iconostasul. „În final - spune părintele paroh Viorel Roja - biserica va avea o capacitate de 800 de locuri“. Noul lăcaş face parte dintr-un aşezământ social-creştin care va cuprinde biserica, o grădiniţă şi un oficiu parohial.
Sărbătoarea Parohiei Berlişte
În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Berlişte, Protopopiatul Moldova Nouă. Cu acest prilej, chiriarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Înălţarea Domnului“, în cadrul căreia a hirotonit şi instalat ca preot paroh pe diaconul Marius Viorel Voinea. La slujbă au participat, alături de credincioşii veniţi în număr mare să îl întâmpine pe noul preot, şi autorităţile locale.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Lucian a vorbit credincioşilor despre virtutea iertării, în lumina în care noi trebuie să iertăm greşiţilor noştri ca mai apoi Dumnezeu să ne ierte pe toţi. „Trebuie să respectăm îndemnul Mântuitorului dat nouă în rugăciunea domnească «Tatăl nostru», atunci când zicem «Şi ne iartă nouă greşalele noastre precum şi noi iertăm greşiţilor noştri». Cerându-ne iertare fratelui nostru, aproapelui nostru, începem Postul Mare aşa cum se cuvine, iar Dumnezeu după măsura credinţei, a dragostei şi a jertfei noastre ne va da şi nouă iertarea păcatelor. Mântuitorul S-a jertfit pentru iertarea păcatelor noastre, pentru că El spune «Luaţi, mâncaţi, acesta este Trupul Meu, care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor» şi «Beţi dintru acesta toţi, acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru voi şi pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor». A venit în lume ca să dăruiască tuturor iertarea păcatelor, însă fiecare primim această iertare a păcatelor din partea lui Dumnezeu doar dacă şi noi iertăm greşiţilor noştri, dacă şi noi ne împăcăm cu cei cu care suntem certaţi şi suntem smeriţi şi iertători. Să ne iertăm unii pe alţii şi împreună să ne rugăm lui Dumnezeu să ne ierte, căci toţi suntem păcătoşi, toţi am greşit şi avem nevoie de iertare, de dezlegare, de binecuvântare şi de unire“.
Parohia Berlişte cuprinde 117 familii cu 276 de credincioşi. Biserica parohială cu hramul „Înălţarea Domnului“ datează din anul 1890.
Sfinţirea bisericii din Parohia Sânpetru Mic
În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Sânpetru Mic, Protopopiatul Sânnicolau Mare. La orele dimineţii, ierarhul a fost întâmpinat de numeroşi copii şi tineri îmbrăcaţi în haine de sărbătoare. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de târnosire a noii biserici parohiale cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. În continuare, Preasfinţitul Paisie Lugojanul a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în noul sfânt lăcaş, înconjurat de un sobor de slujitori, printre ei şi pr. Gheorghe Sutac, protopopul Sânnicolaului Mare. La slujbă au participat locuitori şi fii ai satului, foarte mulţi invitaţi, autorităţi locale şi judeţene, precum şi credincioşi din parohiile învecinate şi din Timişoara.
În cadrul slujbei, pr. Ştefan Dumitrescu de la Parohia Sânpetru Mare, fostul preot paroh al Parohiei Sânpetru Mic, a primit distincţia de iconom-stavrofor pentru rodnica sa activitate pusă în slujba Bisericii. La finalul slujbei, Preasfinţitul Paisie Lugojanul a oferit mai multe diplome de cinstire ctitorilor şi binefăcătorilor noii biserici, iar pr. Mihai Herghelegiu, parohul bisericii, a primit o diplomă de aleasă cinstire pentru sprijinul moral şi pastoral deosebit acordat comunităţii de creştini din localitatea Sânpetru Mic. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul coral „Theophoros“ al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. dr. Ion-Alexandru Ardereanu.