Slujiri arhiereşti la începutul perioadei Triodului
În Duminica a 33-a după Rusalii, a Vameşului şi a Fariseului, când credincioşii au sărbătorit Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului, a fost marcată începerea perioadei Triodului, timp de pregătire pentru Postul cel Mare, care premerge Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de Episcop al Covasnei, a oficiat Sfânta Liturghie, în prima duminică din Triod, la Catedrala episcopală „Sfântul Nicolae“ din Miercurea Ciuc.
Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoţi din care au făcut parte consilierii Episcopiei Covasnei şi Harghitei, protopopi, stareţi de mănăstiri şi preoţi de la parohiile apropiate. Catedrala din Miercurea Ciuc a fost plină de credincioşi, între care s-au aflat prefectul judeţului Harghita, Andrei-Jean Adrian, şi ale oficialităţi.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia duminicală şi i-a felicitat pe preoţii şi credincioşii din eparhie pentru devotamentul faţă de Biserica Ortodoxă şi neamul românesc.
„Am trăit astăzi, împreună cu preoţii din zona aceasta binecuvântată de Dumnezeu şi cu credincioşii din Miercurea Ciuc, momente deosebite în cadrul Sfintei Liturghii. Biserica închinată Sfântului Ierarh Nicolae concentrează aici lacrimile poporului român, care este minoritar la el în propria sa ţară. Am adus mulţumire lui Dumnezeu pentru ceea ce s-a realizat în această perioadă de slujire a Înaltpreasfinţitului Ioan Sălăjan, actualul Mitropolit al Banatului, într-o perioadă de 20 de ani“, a spus IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu.
Consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi slujitor la Catedrala episcopală, părintele Teodor Bijec, i-a mulţumit ierarhului pentru vizita efectuată, pentru cuvântul de învăţătură şi de îmbărbătare şi i-a oferit o icoană a Maicii Domnului.
„Evenimentul de acum este cu atât mai important cu cât noi în această perioadă aşteptăm ca Sfântul Sinod să trimită aici, în zonă, un ierarh vrednic pentru aceşti oameni credincioşi. Prezenţa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu a adus un plus de bucurie, de nădejde şi de mângâiere duhovnicească pentru credincioşii noştri, care l-au aşteptat atât de mult pe Mitropolitul Ardealului să-i binecuvânteze şi să le împărtăşească un cuvânt duhovnicesc“, a spus părintele Teodor Bijec.
Credincioşii prezenţi la slujbă au avut ocazia de a se închina la moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, aduse de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
Catedrala „Sfântul Nicolae“ din Miercurea Ciuc a fost zidită în perioada 1929-1936, prin aportul Armatei Române, cu sprijinul Patriarhului Miron Cristea, şi a fost sfinţită de Mitropolitul Nicolae Bălan.
Parastas pentru Mitropolitul Bartolomeu
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Alături de ierarh au slujit preoţii şi diaconii catedralei, precum şi preoţi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu.
În cadrul cuvântului de învăţătură IPS Mitropolit Andrei, pornind de la pilda vameşului şi a fariseului, a arătat care sunt treptele răutăţii: clevetirea, judecata şi dispreţul. Referitor la păcatul dispreţului, Înaltpreasfinţitul Andrei i-a sfătuit pe credincioşi să încerce să îşi vadă păcatele proprii şi să nu vadă paiul din ochiul fratelui, aşa cum îndeamnă şi Sfânta Scriptură.
La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârşită slujba de Parastas pentru Mitropolitul Bartolomeu, de la a cărui trecere la cele veşnice s-au împlinit sâmbătă, 31 ianuarie, patru ani. De asemenea, a fost pomenit şi Episcopul Nicolae Ivan, de la a cărui trecere în veşnicie se împlinesc, pe 3 februarie, 79 de ani.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, alături de soborul de preoţi, a rostit o scurtă rugăciune şi la mormintele celor doi ierarhi, din cripta de la subsolul Catedralei Mitropolitane.
„Mitropolitul Bartolomeu a avut o lucrare scriitoricească bogată din cale afară. În ceea ce priveşte faptul că noi şi, la urma urmei, toţi creştinii, avem datoria de a ne aduce aminte de cei de dinainte, de a avea faţă de morminte o grijă deosebită, el a scris o poezie deosebită, «Anotimpuri», din care reiese şi grija unora şi negrija altora faţă de cei care s-au mutat în eternitate: «Pe-acest mormânt - al cui o fi? - a nins./ Nu plânge, heruvimul nu sâa stins./ Pe-acest mormânt a răsărit o floare./ Nu plânge, heruvimul nâo să zboare./ Pe-acest mormânt se scutură cucută./ Nu plânge, heruvimul o sărută./ Pe-acest mormânt sâa veştejit o fragă./ Nu plânge, heruvimului i-i dragă./ Pe-acest mormânt se cântă o colindă./ Nu plânge, heruvimul eân oglindă./ Pe-acest mormânt nu sâaântâmplat nimic. / O lacrimă se-aprindeân cerul mic»“. Credincioşii, veniţi în număr mare, au depus flori la mormintele celor doi ierarhi şi au primit colaci şi colivă.
IPS Arhiepiscop Irineu la Alba Iulia
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a îmbucurat cu prezenţa, rugăciunea şi cuvântul de învăţătură pe credincioşii de la biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“ din cartierul Partoş al municipiului Alba Iulia. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit diacon tânărul teolog Cristian Raţiu, iar diaconul Mihai Coste a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Micoşlaca.
În cuvântul de învăţătură, IPS Arhiepiscop Irineu a pătruns în tainele Evangheliei zilei, pe care le-a împărtăşit credincioşilor prezenţi, a luminat înţelesurile scripturistice ale pericopei citite, a desluşit valoarea perioadei Triodului care a început şi felurile în care trebuie făcută lucrătoare starea de pocăinţă în sufletele oamenilor contemporani.
Parohia Partoş din Alba Iulia a fost înfiinţată în anul 1924, având ca ocrotitor pe Sfântul Nicolae. Între anii 1933 şi 1934 a fost ridicată actuala biserică, construcţie realizată în stil bizantin, tip catedrală, cu o cupolă centrală înaltă de 17 metri. Biserica a fost sfinţită pe 6 decembrie 1934 de către episcopul armatei, Preasfinţitul Ioan Stroia, delegat al episcopului Nicolae Ivan al Clujului. După amplele lucrări desfăşurate în timpul păstoririi părintelui Radu Petric, încununate cu finalizarea picturii, biserica a fost resfinţită de Preasfinţitul Emilian Birdaş în anul 1984.
PS Episcop Sofronie la Oradea
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Oradea, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi. Cu această ocazie a fost sărbătorit hramul parohiei orădene, dar şi ocrotitorii duhovniceşti ai şcolilor teologice din Eparhia Oradiei, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman“ din Oradea. Cadrele didactice ale celor două şcoli teologice au fost oaspeţii parohiei, alături de elevi şi studenţi teologi, numeroşi credincioşi orădeni. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Psalmodia Varadiensis“ a facultăţii, dirijată de pr. conf. univ. dr. Mihai Brie. În cadrul slujbei au fost pomeniţi ierarhii Eparhiei Oradiei, părinţii profesori şi profesorii fostei Academii Teologice din Oradea, trecuţi la cele veşnice, dar şi dascălii şi studenţii adormiţi întru nădejdea învierii, ai actualei Facultăţi de Teologie Ortodoxă orădene. În cadrul Sfintei Liturghii, PS Episcop Sofronie a oficiat hirotonia în treapta diaconiei a teologului Ciprian Claudiu Paşca, pentru Biserica „Învierea Domnului“, Paraclis Episcopal, Capela Haşaş din Oradea.
După citirea pericopei evanghelice, pr. prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei şi director al Liceului Ortodox orădean, a rostit o predică în care a subliniat principalele învăţături duhovniceşti ce reies din Pilda vameşului şi a fariseului, prezentată de Mântuitorul Iisus Hristos în fragmentul scripturistic.
După Sfânta Liturghie, parohul Ioan Bala a mulţumit PS Sofronie pentru grija şi dragostea arhipăstorească pe care o arată faţă de Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“, o biserică nou construită, situată la ieşirea din municipiul Oradea spre frontiera ţării cu Ungaria.
La final, PS Sofronie a rostit o cuvântare festivă în care a punctat importanţa prăznuirii Sfinţilor Trei Ierarhi, patronii învăţământului teologic ortodox din întreaga lume ortodoxă, în cadrul bisericii parohiale orădene, în contextul „Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi“ şi „Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii“, prăznuit în întreaga Patriarhie Română.
„Prin frumoasa sărbătorire de astăzi inaugurăm, în mod liturgic şi festiv, şi în Episcopia Oradiei, chiar dacă deja au avut loc un simpozion şi câteva manifestări, «Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi» şi «Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii», căci pe parcursul întregului an îi vom omagia şi comemora pe marii păstori de suflete, pe cei care au păstorit aici, în părţile noastre de ţară, în pământul strămoşesc al Bihorului şi L-au urmat pe Domnul Hristos şi pe Marii Dascăli ai lumii şi Ierarhi, pe Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur îndeosebi, în a propovădui Evanghelia şi a sluji poporul lui Dumnezeu“, a spus PS Sofronie.
PS Petroniu la Parohia Poarta Sălajului
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor Parohiei Poarta Sălajului, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“. Alături de ierarh au slujit pr. Gabriel Gârdan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului şi fost paroh al acestei localităţi, Ştefan Lucaciu, protopopul Zalăului, parohul Marcel Şamşodan şi pr. Gheorghe Gherman, de la Parohia Românaşi.
La finalul Sfintei Liturghii, în prezenţa credincioşilor veniţi în număr mare la slujbă, a fost sfinţit noul iconostas al locaşului de cult.
În 1931, credincioşii au început construirea unei biserici noi, din cărămidă şi piatră, lucrare care a durat până în 1940, când edificiul a fost acoperit şi tencuit în exterior. În 1968 s-au continuat lucrările, iar la 8 septembrie 1969 biserica a fost târnosită de Preasfinţitul Valerian Zaharia, Episcopul de atunci al Oradiei.
Din 1 ianuarie 2010, a fost numit paroh Marcel Şamşodan. Sub coordonarea sa s-a împrejmuit casa parohială cu garduri din fier pe fundaţie de beton, la biserică au fost înlocuite corpurile de iluminat interior şi s-a montat sistemul de iluminare a aleei de acces spre biserică, precum şi un sistem de sonorizare. Au fost înlocuite ferestrele locaşului de cult şi iconostasul, fiind achiziţionate şi două strane. În toamna anului 2014 s-a instalat un nou sistem de încălzire în biserică, pe bază de combustibil lemnos. Biserica veche de lemn, în care se săvârşeşte Sfânta Liturghie cu prilejul hramului sau cu alte ocazii, face parte din proiectul „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord - Judeţul Sălaj“, urmând a fi efectuate lucrări de acces şi de împrejmuire.
Pentru bogata activitate pastoral misionară şi administrativ-bisericească desfăşurată de parohul Marcel Şamşodan în mijlocul credincioşilor din Poarta Sălajului şi în vechea parohie Popteleac, PS Episcop Petroniu, la finalul Sfintei Liturghii, i-a acordat distincţia de iconom.
Sărbătoare în Negreşti Oaş
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala „Duminica Tuturor Sfinţilor“ din Negreşti Oaş. Credincioşii au participat în număr mare la slujbă, fiind o tradiţie ca PS Iustin Sigheteanul să slujească aici, în inima Ţării Oaşului, la fiecare început de an. La Sfânta Liturghie au fost prezenţi şi reprezentanţi ai administraţiei locale.
Construit imediat după Revoluţia din '89, locaşul de cult este unul reprezentativ pentru Biserica Ortodoxă din nord-vestul ţării.
„Catedrala din Negreşti Oaş, inima Ţării Oaşului, a început să fie ridicată în urmă cu 24 de ani, a fost terminată şi împodobită cu pictură în 2012, când Preafericitul Patriah Daniel, înconjurat de un frumos sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, a târnosit-o. Este o realizare importantă pentru Ţara Oaşului, pentru că oraşul Negreşti Oaş este şi centru protopopesc. Populaţia de aici s-a sacrificat mult pentru ca să construiască această catedrală şi se bucură acum de frumuseţea ei, de lucrarea duhovnicească a acestei biserici care slujeşte mântuirea credincioşilor“, a spus PS Iustin Sigheteanul, care a adăugat că, deşi 30%-40% din populaţia oraşului este plecată la muncă peste hotare, marea majoritate a celor rămaşi acasă au venit să participe la Sfânta Evanghelie. (Pr. Florin Croitoru, pr. Doru Fer, arhid. Adrian Onica, Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan, Oana Rusu)