Slujiri arhiereşti la Timişoara, Caransebeş şi Cintei
În Duminica a 4-a din Postul Mare, a Sfântului Ioan Scărarul, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Timişoara-Ghiroda Nouă, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Cintei, Protopopiatul Arad, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Caransebeş, iar Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, a slujit la Parohia Timişoara Fratelia.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitro-politul Banatului, a efectuat duminică o vizită pastorală în parohia timişoreană Ghiroda Nouă. Înaltpreasfinţia Sa a participat la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie oficiată în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ de către părintele Mircea Szilagyi, protopopul Protoieriei Timişoara II, împreună cu soborul slujitorilor sfântului locaş. După slujbă, Mitropolitul Banatului a adresat credincioşilor prezenţi un cuvânt de învăţătură referitor la pericopa evanghelică a Duminicii a 4-a a Postului Mare, de la Marcu 9, 17-32, ce istoriseşte Vindecarea fiului lunatic. Cu această ocazie, chiriarhul a subliniat semnificaţia contextului în care Mântuitorul Hristos săvârşeşte această minune. „După ce s-a schimbat la Faţă înaintea ucenicilor Săi pe muntele Tabor, Mântuitorul nostru Iisus Hristos coboară din înălţimea acestui loc, din raiul în care i-a dus pe ucenicii săi, la poalele muntelui, în iad, unde se întâlneşte cu fiul demonizat şi oamenii gâlcevitori. Aceasta a vrut Mântuitorul să le arate ucenicilor: atât Dumnezeirea Sa şi dulceaţa raiului pe muntele Tabor - pentru că acolo unde sunt Dumnezeu şi sfinţii săi, acolo este raiul -, cât şi suferinţa iadului, închipuită de cele găsite la poalele muntelui - înrobirea diavolului şi dezbinarea dintre oameni“, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan. De asemenea, Mitropolitul Banatului a vorbit şi despre Sfântul Cuvios Ioan Scărarul, pe care Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte în Duminica a 4-a din Postul Mare şi îl pune drept model de trăire şi slujire a lui Dumnezeu prin rugăciune şi nevoinţă, cât mai ales prin cultivarea virtuţiilor. Acest sfânt a trăit în ultima parte a secolului VI şi prima parte a secolului VII, în părţile Muntelui Sinai, originar fiind din Palestina. Sfântul Ioan a lăsat Bisericii o scriere duhovnicească deosebită intitulată „Scara“, un tratat ascetic despre părăsirea păcatului şi înaintarea pe scara virtuţilor, pe calea mântuirii, adresată în mod special călugărilor, dar şi tuturor celor care doresc să înainteze pe calea postului, a smereniei şi a rugăciunii spre Împărăţia lui Dumnezeu. În final, pr. Paroh Mircea Szilagyi a mulţumit Mitropolitului Banatului pentru bucuria adusă enoriaşilor pe care îi păstoreşte.
Vizită pastorală în Parohia Cintei
Tot duminică, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepis-copul Aradului a slujit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Cintei, Protopopiatul Arad. La slujbă au fost prezenţi foarte mulţi credincioşi, mulţi dintre ei împărtăşindu-se cu Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Înaltpreasfinţia Sa a răspuns invitaţiei părintelui paroh Nicu Breda, pentru a binecuvânta începutul săptămânii duhovniceşti, care se va desfăşura pentru a XIV-a ediţie în această parohie. În cuvântul de învăţătură cu titlul „Întărirea credinţei“ (cf. Evr. 6; Efes. 5 şi Mc. 9), chiriarhul atrage atenţia asupra primejdiei căderii de la înălţimea spirituală dobândită în viaţa creştină, aceasta prin ispita celui rău, mijloacele necesare de a birui fiind rugăciunea şi postul, mai ales la vremea Păresimilor, cu spor de credinţă şi faptă bună, la fel cu nădejdea şi încrederea în puterile sufleteşti proprii. Cartea Sfântului Ioan Scărarul vine în ajutorul celor ce caută sporirea virtuţilor prin urcuşul spiritual oferit, a adăugat Înaltpreasfinţia Sa.
Slujire arhierească la Catedrala istorică din Caransebeş
În Duminica a patra a Sfântului şi Marelui Post, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor de la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Caransebeş. Cu acest prilej ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. La slujbă au fost prezenţi un număr însemnat de credincioşi, foarte mulţi dintre ei împărtăşindu-se cu Trupul şi Sângele Domnului. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Gheorghe Dobreanu“ al catedralei istorice. (Protos. Iustin Popovici, Darius Herea, George Giurgiu)