Slujiri chiriarhale de sărbătoarea Sfântului Ilie în Banat
De sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent la Mănăstirea Feredeu, unde a slujit Sfânta Liturghie, PS Lucian a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală din Caransebeş iar PS Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Izvorul Miron din Româneşti.
Unul dintre ocrotitorii Mănăstirii Feredeu, de la poalele Dealurilor Zarandului, din Podgoria Aradului, este Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, al cărui hram îl poartă metocul aşezământului monahal. Loc de pelerinaj pentru credincioşii din împrejurimi şi mai de departe, mănăstirea şi-a primit şi în acest an cinstitorii veniţi să se închine aici la ceas de sărbătoare. Încă din ajun cei prezenţi au participat la programul sfintelor slujbe începănd cu Vecernia cu Litie şi la slujba de Priveghere, la Taina Sfântului Maslu şi la Sfânta Liturghie din noapte. În ziua praznicului, obştea monahală, în frunte cu arhimandritul Ilarion Tăucean, stareţul mănăstirii, soborul preoţilor şi diaconilor slujitori şi mulţimea de pelerini au întâmpinat pe Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, sosit, ca în fiecare an, pentru a oficia Sfânta Liturghie arhierească. În cuvântul de învăţătură, intitulat „Puterea rugăciunii”, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că definirea rugăciunii ca înălţare a minţii spre Dumnezeu găseşte o ilustrare în personalitatea proorocului Ilie Tesviteanul, a cărui viaţă culminează cu suirea la cer „cea de foc purtătoare”, cum este numită în Sinaxar. „El stă ca pildă de comuniune cu Dumnezeu, călăuzind pe credincioşi spre postul Maicii Domnului, în răstimpul căruia praznicul Schimbării la Faţă a Domnului îl arată stând înainte împreună cu Moise, amintind prin aceasta mărturiile mesianice ale Vechiului Testament”, a subliniat IPS Timotei. După otpustul Sfintei Liturghii credincioşii prezenţi au participat la Taina Sfântului Maslu.
Stareţul sfintei mănăstiri a mulţumit Întâistătătorului eparhiei pentru participarea la sărbătoarea de hram, pentru grija pe care o poartă cu consecvenţă aşezământului monahal, al cărui ctitor Înaltpreasfinţia sa este considerat, prin readucerea acestuia la existenţă.
Sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul în Banatul Montan
Pe Muntele Semenic, PS Lucian a săvârşit Sfinţirea cea mică a apei şi apoi a sfinţit o troiţă. Aceasta se află în apropierea izvorului numit „Scăldătoarea vulturilor”, loc sfânt cu ape tămăduitoare, în care se organizau pelerinaje la care participau mai ales credincioşi din Valea Almăjului. Troiţa a fost ridicată în apropierea unei vechi bisericuţe de lemn care a ars la sfârşitul secolului al XIX-lea. La orele serii, potrivit tradiţiei, Preasfinţitul Lucian a fost prezent în mijlocul obştii monahale a Mănăstirii „Sfântul Ilie de la Izvor”, Vasiova. Chiriarhul a oficiat, în altarul de vară al aşezământului monahal, slujba Vecerniei cu Litie. La slujbă au participat autorităţi centrale şi locale, precum şi un număr impresionant de credincioşi.
La sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, Catedrala episcopală din Caransebeş şi-a cinstit ocrotitorul. Sărbătoarea a debutat cu o procesiune de la Centrul eparhial la Catedrala episcopală, iar apoi Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie. În cadrul slujbei, diac. Mihail Constantin Călin a fost hirotonit preot pe seama paraclisului episcopal cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Caransebeş. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Catedralei mitropolitane din Timişioara.
„Ne-a ajutat Bunul Dumnezeu şi în acest an să ne rugăm împreună în catedrala noastră episcopală din Caransebeş la sărbătoarea celui care reprezintă în Sinaxarul Bisericii noastre Vechiul Testament, la pomenirea şi cinstirea Sfântului Slăvitului Prooroc Ilie Tesviteanul, cel care nu a gustat moartea, ci s-a înălţat cu trupul la cer. Sfântul Prooroc Ilie, cel care stă de vorbă pe Muntele Taborului cu Moise, omul lui Dumnezeu, cel care stă de vorbă cu Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, transfigurat. Cu duhul şi puterea lui Ilie a venit la plinirea vremii şi Sfântul Prooroc Înaintemergător şi Botezător Ioan şi credem şi mărturism că Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul va reveni pe pământ ca Înaintemergător al celei de A Doua Veniri a lui Hristos!”, a arătat Preasfinţitul Lucian în cuvântul său.
Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul prăznuit la Mănăstirea Româneşti
Numeroşi credincioşi bănăţeni şi-au îndreptat paşii spre sfânta Mănăstire Româneşti, cu prilejul praznicului Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul aşezământului monahal
de la poalele munţilor Poiana Ruscă. Aceştia au luat parte cu evlavie la slujbele religioase oficiate încă din ajunul sărbătorii de obştea mănăstirii, condusă de ieromonahul Nectarie Arvai. Programul religios legat de sărbătoarea sfântului a început din seara zilei de vineri, iar sâmbătă dimineaţa Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a oficiat Sfânta Liturghie, în foişorul de vară al mănăstirii. În cadrul slujbei, ierarhul a fost înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, de la mănăstirile şi parohiile învecinate, în frunte cu pr. Bujor Păcurar, protopopul Făgetului, şi ierom. Nectarie Arvai, stareţul mănăstirii. În cadrul slujbei a fost hirotonit teologul Daniel Iancu, pe seama Bisericii „Pogorârea Duhului Sfânt” a Parohiei Nădrag, Protopopiatul Făget. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către protosinghelul Serafim Grozăvescu de la Mănăstirea Cebza din cadrul Arhiepiscopiei Timişoarei, iar răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Theophoros” al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. dr. Ion Alexandru Ardereanu. De asemenea, pr. Liviu Ionuţ a fost hirotesit întru duhovnic pe seama Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Bucovăţ, Protopopiatul Făget, iar diaconul Marian Pîrvu a primit distincţia de arhidiacon pe seama Catedralei mitropolitane din Timişoara. În finalul slujbei, Preasfinţia Sa a transmis obştii monahale şi credincioşilor prezenţi binecuvântarea şi dragostea părintească a Întâistătătorului Banatului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae, apoi, alături de soborul slujitorilor, a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii, fraţii şi monahii trecuţi la Domnul, care se odihnesc în cimitirul mănăstirii. (Pr. Vasile Pop, diac. Marius Mircia, diac. Nicolae Codrea, Darius Herea)