Slujiri chiriarhale în cinstea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 16 Septembrie 2013

În duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Şega I din Arad, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica din incinta Protopopiatului Reşiţa, iar Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană din Timişoara, ce şi-a serbat hramul. 

De sărbătoarea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Mitropolitul Timişoarei şi ocrotitorul Banatului, Catedrala mitropolitană din Timişoara şi-a prăznuit patronul. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, slujbele religioase prilejuite de cel de-al doilea hram al Catedralei mitropolitane au debutat sâmbătă, de la ora 19:00, cu oficierea Vecerniei cu Litie, urmată de procesiunea cu moaştele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş.

La eveniment au participat oficialităţi locale, oameni de cultură şi foarte mulţi credincioşi din toate părţile Banatului pentru a se închina moaştelor Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş. În cadrul slujbei Vecerniei de sâmbătă seara, acestea au fost purtate în procesiune în jurul Catedralei mitropolitane, apoi au fost aşezate pe soleea din faţa Sfântului Altar, timp de trei zile, spre închinare tuturor credincioşilor. Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie săvârşită la miezul nopţii au fost date de Corala „Epifania“ a Arhiepiscopiei Timişoarei, formată din preoţi, diaconi şi cântăreţi de strană, condusă de prof. Nicolae Şincari. 

Slujbele religioase prilejuite cu această ocazie au continuat întreaga noapte. Sfânta Liturghie din ziua de duminică a fost oficiată de către Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor impresionant de preoţi şi diaconi din întreg cuprinsul eparhiei. În cadrul slujbei, arhidiaconul Cristian-Adrian Constantin, consilier eparhial, a fost hirotonit preot pe seama Catedralei mitropolitane din Timişoara. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Paisie a evidenţiat importanţa sfinţilor şi a moaştelor în drumul nostru spre Dumnezeu. Sfinţii sunt mijlocitori către Dumnezeu, acei oameni care s-au învrednicit de mari daruri din partea Domnului şi ale căror trupuri rămân peste veacuri mărturie a prezenţei harului Duhului Sfânt în istorie. Ziua de luni a încheiat sărbătoarea închinată Sfântului Iosif, când în cadrul Vecerniei racla cu moaştele ocrotitorului Banatului a fost reaşezată la intrarea în naos.

Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci la Arad

Tot duminică, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Şega I din Arad, unde a săvârşit Sfânta Liturghie în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi. La momentul rânduit, chiriarhul le-a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea acestei duminici: „Numirea Duminicii înseşi după Înălţarea Sfintei Cruci arată sensul căii creştinului spre înălţarea sufletească prin orice faptă bună şi care dă mărturie despre credinţa fiecăruia.

Pentru lepădarea de sine, luarea crucii şi urmarea Mântuitorului dă pildă şi sfântul zilei, Iosif cel Nou, Mitropolitul şi ocrotitorul Banatului, între sfinţii Bisericii Ortodoxe Române, pomenit astăzi. Aceasta este o mărturie de la înaintaşi pentru cei de astăzi spre a o lăsa generaţiilor viitoare, care în aceste zile încep un an de şcoală cu binecuvântare cerească“, a mai menţionat chiriarhul locului.

Parohia Şega I sărbătoreşte astăzi 80 de ani de la târnosirea bisericii (17 septembrie 1933) de către episcopul Grigorie Comşa al Aradului  şi totodată 80 de ani de la înfiinţarea corului parohial. La sfârşitul Liturghiei s-a făcut parastas de pomenire pentru preoţii şi ctitorii acestei parohii adormiţi în Domnul.

La sărbătoarea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, ocrotitorul Banatului, biserica din incinta Protopopiatului Reşiţa şi-a prăznuit ocrotitorul. Cu acest prilej, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie.

„Mântuitorul Iisus Hristos, în Evanghelia de astăzi, spune următorul cuvânt: «Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie». Este un cuvânt pe care sfinţii în mod special l-au înţeles şi creştinii, la modul general, încearcă să-l înţeleagă. Astăzi biserica noastră îl pomeneşte şi îl cinsteşte pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, care, împreună cu ceilalţi sfinţi care au bineplăcut lui Dumnezeu din veac, au înţeles acest cuvânt al Mântuitorului Iisus Hristos din Evanghelia care s-a citit astăzi, în duminica după Înălţarea Sfintei Cruci. Noi încercăm să înţelegem cuvântul Evangheliei de astăzi, este o chemare pe care Hristos Domnul o face fiecăruia, o chemare pe care Hristos o face nouă, celor care ne-am asumat viaţa de creştini şi care ne-am botezat în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, ocrotitorul Banatului, dar şi al acestei sfinte biserici, a înţeles să-L urmeze pe Hristos din tinereţe, din tinereţile sale s-a supus Domnului, cu rugăciunile, cu ostenelile şi cu postul“, a arătat Preasfinţitul Lucian în cuvântul adresat credincioşilor.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Ethos“ al Episcopiei Caransebeşului, iar la Sfânta Liturghie au participat numeroşi credincioşi şi credincioase din toate parohiile reşiţene şi împrejurimi.

Biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş“ din Reşiţa a fost construită în anul 1846, ulterior a fost mărită în anul 1930. Între anii 1983 şi 1987, sfântul lăcaş a fost împodobit cu pictură în frescă, realizată de către Elvira Dăscălescu. La final, toţi credincioşii care au participat la hramul bisericii din incinta Protopopiatului Reşiţa au primit din partea ierarhului bănăţean anaforă şi iconiţe.