Slujiri în Duminica a 25-a după Rusalii

Data: 17 Noiembrie 2014

În Duminica a 25-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia „Sfântul Nicolae“, Arad - Faleza Sud, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit la Mănăstirea Brebu, iar Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit în Parohia Timişoara-Mehala.

La începutul Postului Crăciunului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia „Sfântul Nicolae“, Arad-Faleza Sud. Ierarhul a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială aflată în construcţie, înconjurat de un sobor de preoţi, slujitori ai sfântului locaş.

La momentul rânduit, chiriarhul a adresat un cuvânt de învăţătură credincioşilor veniţi în număr mare la slujbă, referitor la citirile scripturistice ale zilei (Efeseni 4; Luca 10) şi Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind însemnătatea Anului omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii), prin îndemnul ca fiecare să fie cu adevărat aproapele aproapelui ca urmare a lucrării samaritene observate în toată istoria bisericească.

În finalul Sfintei Liturghii, pr. paroh Pavel Brânduşe a mulţumit chiriarhului pentru vizita efectuată şi binecuvântarea arhierească oferită credincioşilor acestei parohii.

Zi de sărbătoare la Mănăstirea Brebu

Tot duminică, obştea monahală dimpreună cu credincioşii Mănăstirii Brebu din judeţul Caraş-Severin au avut bucuria să-l aibă în mijlocul lor pe Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Cu acest prilej, ierarhul înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie în Altarul de vară din curtea aşezământului monahal. În cadrul Sfintei Liturghii a fost citită Pastorala Sfântului Sinod privind însemnătatea Anului omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni. La slujbă au participat autorităţi locale, precum şi un număr însemnat de credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos“ al Episcopiei Caransebeşului.

„Îi mulţumim Bunului Dumnezeu că în prima duminică din Postul Naşterii Domnului am slujit Dumnezeiasca Liturghie pe această colină ocrotită de Maica Domnului, având şi o vreme favorabilă pentru a sluji afară, la mijlocul lunii noiembrie.

Am ascultat astăzi şi mesajul Pastoralei Sfântului Sinod la început de post, care ne îndeamnă la milostenie, la fapte bune, la curăţirea de păcate şi la împlinirea poruncilor lui Dumnezeu. Ne îndeamnă de asemenea ca în acest Post al Crăciunului să răspundem cu dărnicie milostivirii şi bunătăţii nesfârşite a lui Dumnezeu, arătată prin întruparea Fiului Său, pentru noi şi pentru a noastră mântuire“, a subliniat Preasfinţitul Părinte Lucian.

Mănăstirea Brebu a luat fiinţă în anul 1997 din iniţiativa primarului comunei Brebu, domnul Ioan Păcurariu, a credincioşilor din satele învecinate şi a familiei Toma Iţariu, care a donat terenul necesar construirii unei aşezări monahale, în locul numit Valea Popii, între localităţile Brebu şi Soceni.

Piatra de temelie pentru biserică şi pentru clădirea care cuprinde trapeza, bucătăria, chiliile maicilor şi un arhondaric s-a pus în toamna anului 1997 de către Preasfinţitul Episcop Laurenţiu Streza. În anul 2000, la propunerea chiriarhului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ridicarea locaşului la rang de mănăstire cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“.

Slujire arhierească în Parohia Timişoara-Mehala

Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit în prima duminică din Postul Naşterii Domnului în Parohia Timişoara-Mehala din Protopopiatul Timişoara I. Preasfinţia Sa a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială cu hramul „Înălţarea Domnului“, în prezenţa a numeroşi enoriaşi. În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon un licenţiat în teologie, care urmează a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Ohaba Română, din Protopopiatul Făget. La momentul potrivit din slujbă, numeroşi credincioşi au primit împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos, între care foarte mulţi copii. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bărbătesc al studenţilor teologi de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. În finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii privind însemnătatea Anului omagial euharistic al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii şi a Anului comemorativ, adresată monahilor, clericilor şi credincioşilor din cuprinsul Patriarhiei Române în prima duminică din Postul Naşterii Domnului. În încheiere, pr. paroh Cristian Constantin, consilier economic al Arhiepiscopiei Timişoarei, a adresat mulţumiri Preasfinţiei Sale pentru binecuvântarea slujirii împreună, cât şi pentru întreaga purtare de grijă arătată. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, George Giurgiu)