Slujiri şi binecuvântări arhiereşti în Transilvania
În Duminica a XVIII-a după Rusalii, în cadrul Sfintei Liturghii, a fost citită Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca, unde este prezentată Pescuirea minunată. Credincioşii au fost îndemnaţi să înţeleagă că fiecare are o misiune sfântă lăsată de Dumnezeu şi că trebuie să urmeze chemarea Mântuitorului Iisus Hristos.
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a binecuvântat lucrările de renovare a Bisericii „Sfântul Vasile cel Mare“ din Parohia Fofeldea, Protopopiatul Agnita, judeţul Sibiu. Credincioşii din localitatea de pe Valea Hârtibaciului, aflată la 30 de kilometri de cetatea Sibiului, au participat în număr mare la istoricul eveniment din satul lor, fiind prima oară când un mitropolit liturghiseşte în biserica din acest loc.
Locaşul de cult a fost renovat cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la finalizarea picturii, o realizare artistică unică în lume, operă a fraţilor Grecu. Este cunoscut în lumea artistică „galbenul de Fofeldea“, o culoare asemănată, prin unicitate, cu albastrul de Voroneţ şi care oferă zidirii o frumuseţe aparte.
Valoarea artistică a locaşului de cult a determinat autorităţile centrale să claseze biserica din Fofeldea ca monument istoric de clasă A, adică de interes naţional. Lucrările efectuate din 2012 şi până în prezent au avut menirea să conserve pictura valoroasă, dar şi să ofere condiţii prielnice slujbelor religioase. Biserica a fost refăcută la exterior, s-a reparat acoperişul, s-a efectuat un sistem de drenaj a apei pluviale, iar la interior s-au schimbat podelele şi anumite obiecte liturgice.
Toate aceste eforturi considerabile venite din partea comunităţii de la Fofeldea au fost binecuvântate de IPS Mitropolit Laurenţiu, printr-o slujbă religioasă şi stropire cu apă sfinţită. În soborul de preoţi s-au aflat protopopul de Agnita, Mihai Naicu, preoţi din împrejurimi şi de mai departe. După binecuvântarea lucrărilor, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, la care au participat numeroşi credincioşi, fii ai satului şi oaspeţi. Între autorităţile prezente, îl amintim pe primarul comunei Nochrich, Ionel Visa.
Chemarea la apostolat
La sfârşitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu l-a hirotesit iconom pe parohul Ioan Dumitru Tătoiu, ca apreciere a activităţii misionare din parohie. Acte de cinstire au primit: primarul Ionel Visa şi Consiliul local al comunei Nochrich, Adunarea şi Consiliul parohiale şi binefăcători.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a explicat credincioşilor Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care s-a prezentat minunea pescuirii minunate: „Datorită acestei minuni, cel care se ostenise toată noaptea, Simon Petru, i-a zis Mântuitorului Iisus Hristos: «Doamne, du-te de la mine, că sunt om păcătos!» A simţit că nu poate cuprinde cu mintea lui această minune. Ştia că dacă toată noaptea nu ai prins nimic, nu se va prinde nici dimineaţa. Dacă s-a întâmplat minunea, el a dovedit că a avut nu numai ascultare, aruncând mreaja în apă, dar a avut şi conştiinţa stării în care se afla faţă de Cel care a făcut minunea. Mântuitorul i-a binecuvântat şi le-a spus să nu se teamă, căci are cu ei a împlini altceva, şi anume îi va face pescari de oameni“.
Astfel, Mântuitorul „şi-a ales Apostoli din rândul acelora care, de fiecare dată când plecau pe mare, se încuviinţau lui Dumnezeu, pentru că oricând se putea ivi o furtună sau se puteau osteni toată noaptea şi să nu prindă nimic. Acei oameni aveau o încredere totală în Dumnezeu, de aceea Sfântul Petru L-a ascultat pe Mântuitorul şi a aruncat mrejele la porunca Sa. Pescuirea miununată nu este doar o simplă minune pe care trebuie să ne-o însuşim, ci trebuie să înţelegem că aşa cum au fost ucenicii chemaţi la o misiune sfântă a apostoliei, fiecare avem o misiune sfântă lăsată de Dumnezeu. Cu fiecare dintre noi are Dumnezeu ceva de împlinit“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
La final, parohul Ioan Dumitru Tătoiu i-a mulţumit ierarhului şi tuturor preoţilor pentru vizita la Fofeldea, dar şi tuturor credincioşilor care au făcut mari eforturi pentru a renova biserica parohială. Deşi formează o comunitate mică şi fără putere financiară, totuşi credincioşii au făcut tot posibilul să ajute parohul în eforturile sale de a reînfrumuseţa biserica. O lucrare importantă la Fofeldea va fi restaurarea picturii unice a bisericii, un proiect extrem de costisitor, dar foarte necesar pentru a salva de la degradare o operă artistică unică în lume.
Sărbătoarea s-a încheiat cu sfinţirea spaţiului muzeal de la casa parohială din Fofeldea, unde se păstrează cărţi de cult, icoane şi obiecte vechi, cu o valoare inestimabilă.
Târnosire la Mănăstirea de la Ilva Mare
Biserica nouă a Mănăstirii „Schimbarea la Faţă“ din comuna Ilva Mare, judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost târnosită duminică, 28 septembrie, de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Slujba de sfinţire a locaşului de cult cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh“ a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârşită în pridvorul noii biserici. Au slujit, alături de ierarh, 20 de preoţi şi diaconi, iar din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, şi protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu.
Au fost prezenţi stareţi şi stareţe de la mănăstirile de pe raza Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, mii de credincioşi din localităţile învecinate, dar şi autorităţi locale şi judeţene.
La finalul slujbei de sfinţire a noii biserici, IPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a arătat importanţa ritualului şi L-a rugat pe bunul Dumnezeu să le răsplătească celor care s-au implicat în ridicarea bisericii: „Ritualul acesta frumos este foarte complex. Biserica şi pe dinafară şi pe dinăuntru este stropită cu agheasmă, este unsă cu Sfântul şi Marele Mir, iar în sfânta masă s-au pus moaşte de mucenici întru amintirea faptului că, în primele veacuri, că bisericile s-au construit pe moaştele mucenicilor. Totul este plin de har şi de sfinţenie. Noi, cei invitaţi la această bucurie, vă felicităm din suflet şi-l L rugăm pe Dumnezeu să vă răsplătească efortul dumneavoastră şi al tuturor celor ce v-au sprijinit şi să dea Dumnezeu ca să se reverse din această biserică peste ţinuturile înconjurătoare mult har, multă credinţă, multă bucurie, pentru că în lumea în care trăim noi este nevoie de toate acestea“.
Distincţii pentru slujire şi implicare
În cadrul Sfintei Liturghii, maica Hristofora Marinca a fost hirotesită stavroforă şi a fost instalată oficial ca stareţă a aşezământului monahal. Părintele duhovnic Daniil Ureche a primit din partea IPS Mitropolit Andrei distincţia „Crucea arhiepiscopală“, pentru anii de slujire şi implicare a sa în reorganizarea mănăstirii. Părintele Mitropolit Andrei a oferit şi diplome de „Aleasă cinstire“, tuturor celor care au contribuit la ridicarea noii biserici a aşezământului monahal de la Ilva Mare. De asemenea, copiii şi tinerii prezenţi la slujbă au primit în dar cărţi de rugăciuni din partea ierarhului.
Mănăstirea Ilva Mare se află pe Valea Ilvei, la 50 de kilometri de oraşul Năsăud. Aşezământul monahal s-a înfiinţat în 1992, ca schit de călugări, ctitorit de ieromonahul Daniil Ureche, actualul duhovnic, pe vatra casei părinteşti. Vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu a dat aprobarea şi a sfinţit locul în 1992, după care s-au început şi construcţiile la biserică. Lucrările la locaşul de cult s-au terminat în 1996, an în care, pe 6 august, de hramul bisericii a fost sfinţit.
La începutul anului 1999, schitul şi-a schimbat statutul în mănăstire de maici. În 2001 s-a început construcţia unei noi biserici cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh“. Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a pus piatra de temelie la noua biserică în acelaşi an, dela hramul mănăstirii. În 2005, biserica a fost terminată, iar pictura locaşului de cult s-a început în 2008 şi a fost finalizată de curând.
Târnosire la Sânmiclăuş, Protopopiatul Blaj
Ziua de duminică, 28 septembrie, a fost un prilej de mare bucurie duhovnicească pentru credincioşii parohiei ortodoxe Sânmiclăuş, cu prilejul târnosirii locaşului de cult de către Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei.
Înaltpreasfinţitul Irineu a subliniat, în cuvântul său adresat celor prezenţi la slujbă, importanţa momentului şi ecoul lui în eternitate, precum şi faptul că, prin slujba târnosirii locaşului de cult, „Dumnezeu a revărsat Harul Său asemenea unui potop de ape multe, care i-a cuprins pe toţi“.
Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“ a fost construită între anii 1912 -1914. În perioada 2007 -2014 s-au făcut ample lucrări, ce au constat în: tencuieli interioare şi exterioare, renovarea exteriorului, montarea de geamuri şi uşi termopan, refacerea acoperişului, lucrări de subzidire, şapă interioară, înnoirea mobilierului şi achiziţionarea de obiecte de cult noi. La toate acestea se adaugă pictarea bisericii, realizată de pictorul bisericesc Ioan Mirică din Mediaş. Lucrările de pictură au fost iniţiate de fostul paroh, părintele Olimpiu Burlea, actualmente paroh la Parohia Ţopa, Protopopiatul Sighişoara, şi finalizate de către părintele Sorin Luca în 2014, la şapte ani de la începerea lor.
Pentru râvna, hărnicia şi dragostea pe care le-au demonstrat prin aceste realizări, cei doi preoţi au fost hirotesiţi iconomi, iar susţinătorii lucrărilor de la biserică au fost recompensaţi de către IPS Arhiepiscop Irineu cu distincţii şi gramate. Credincioşii parohiei au putut să se închine în sfântul altar, moment de bucurie pentru cei prezenţi.
Slujire arhierească la Stâna, Sălaj
Credincioşii din Parohia Stâna, Protopopiatul Zalău, au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, prilej cu care a fost săvârşită Sfânta Liturghie în biserica de la poalele Munţilor Meseş. Alături de ierarh au slujit: protopopul Zalăului, Ştefan Lucaciu, alţi preoţi din parohiile învecinate şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârşită şi o slujbă de hirotonie. Tânărul teolog Dan Crişan a fost hirotesit pe rând citeţ şi ipodiacon, fiind hirotonit la momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii diacon de către Preasfinţitul Petroniu. În duminica ce următoare, acesta va fi hirotonit preot pe seama Parohiei Huta, Protopopiatul Zalău.
În cuvântul de învăţătură, vorbind despre chemarea Apostolilor la misiunea lor de a fi Ucenici ai Mântuitorului, PS Părinte Petroniu a subliniat importanţa faptului ca că fiecare trebuie să dea curs chemării lui Hristos.
Localitatea Stâna aparţine din punct de vedere administrativ de municipiului Zalău, fiind despărţită de acesta de Măgura Stânii, vârf ce face parte din Munţii Meseş. Prima biserică din Stâna, despre care există informaţii, a fost biserica din lemn datată în anul 1670, dar aceasta nu mai este amintită mai târziu nicăieri, fiind probabil dărâmată de autorităţile habsburge sau distrusă din alte motive.
În anul 1778, localnicilor li s-a construit o biserică de lemn pe o stâncă, iar aceasta a rămas în sat până în primăvara anului 1997, când a fost mutată la Mănăstirea Bic, unde se află şi în prezent.
Lucrările la biserica actuală a satului au început în 1993, fiind finalizate în 2004, când, la 12 septembrie, locaşul de cult a fost târnosit de către PS Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului. Lucrările de construcţie a bisericii au fost coordronate de părintele Eugen Nerţan, acesta fiind hirotonit preot la 21 mai 1994, în Parohia Stâna. Începând cu anul 2008, prin jertfelnicia credincioşilor au început lucrările de reînnoire ale casei parohiale din localitate. Parohia Stâna numără în prezent 195 de credincioşi.
Târnosiri în Eparhia Devei şi Hunedoarei
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din în filia Techereu a Parohiei Poiana, Protopopiatul Orăştie, apoi a oficiat Sfânta Ligturghie. La final, ierarhul a ridicat în treapta de iconom stavrofor pe părintele Daniel Bâldea de la Parohia Poiana, oferind, de asemenea, gramate de mulţumire tuturor celor care s-au implicat în restaurarea bisericii.
Duminică, PS Episcop Gurie a săvârşit slujba de târnosire a Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Parohia Rapoltu Mare, Protopopiatul Orăştie, apoi a oficiat Sfânta Liturghie.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul hunedorean, a vorbit celor prezenţi despre necesitatea rugăciunii în toată munca pe care fiecare dintre credincioşi o are, adăugând că „munca şi rugăciunea trebuie să se împletească asemenea unei funii“.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Gurie a ridicat în treapta de iconom stavrofor pe părintele Darius Leonel Ştefănescu, păstorul credincioşilor din Parohia Rapoltu Mare. De asemenea, ierarhul a oferit gramate de mulţumire tuturor credincioşilor implicaţi în restaurarea şi înfrumuseţarea bisericii.
Slujiri arhiereşti în Maramureş şi Sătmar
Biserica Parohiei Ciocotiş, Protopopiatul Lăpuş, a fost târnosită de Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sălajului, la 125 de ani de la zidirea acesteia. A urmat Sfânta Liturghie, oficiată de ierarh, înconjurat de un sobor de preoţi. Cu această ocazie, biserica ocrotită de „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ a primit cel de al doilea hram, al Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Parohul Gheoroghe Roman a primit, pentru cei 40 de ani de activitate, distincţia de iconom stavrofor.
PS Iustin Sigheteanul a resfinţit, sâmbătă, 27 septembrie, biserica din Parohia Paulian, Protopopiatul Carei, apoi a oficiat Sfânta Liturghie. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Vele Valerian a fost hirotonit preot misionar pe seama Protopopiatului Chioar. În semn de apreciere pentru activitatea pastoral- misionară şi edilitar gospodărească, preotul Octavian Abrudan a fost distins cu rangul de iconom stavrofor, iar binefăcătorii au primit diplome de vrednicie. PS Iustin Sigheteanul a sfinţit, apoi, noua capelă mortuară şi a binecuvântat casa parohială din Parohia Paulian. (Pr. Ovidiu-Nicolae Pop, pr. Sergiu Nicolae Succurro, arhid. Adrian Onica, Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan)