Slujiri şi binecuvântări în Transilvania

Data: 18 Noiembrie 2014

În prima Duminică a Postului Naşterii Domnului, ierarhii din Transilvania au liturghisit în biserici parohiale, au binecuvântat şi sfinţit lucrări de renovare şi înfrumuseţare de la locaşurile de cult şi au împărtăşit credincioşii cu Sfintele Taine. În această duminică, în toate bisericile s-a citit pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu privire la Anul omagial al Sfintei Euharistii şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Nicolae“ din Parohia Porumbacu de Sus-Apuseană. Credincioşii din comunitatea situată în judeţul Sibiu, pe raza Protopopiatului Avrig, au umplut locaşul de cult în această primă duminică din post, o zi istorică pentru Porumbacu de Sus prin prezenţa IPS Mitropolit Laurenţiu. Ierarhul a binecuvântat lucrările de renovare efectuate de comunitate la biserica menţionată, prin stropire cu apă sfinţită şi săvârşirea unei sujbe religioase. Bisericii i-au fost reparate acoperişul, tencuiala exterioară, iar în interior s-a achiziţionat mobilier nou şi s-au realizat mai multe lucrări de înfrumuseţare. Comunitatea de credincioşi păstorită de preotul Nicolae Popa, împreună cu autorităţile locale au depus eforturi considerabile în ultima vreme pentru a realiza aceste  lucrări, binecuvântate acum de IPS Mitropolit Laurenţiu.

În soborul de preoţi slujitor s-au aflat protopopul de Avrig, Vasile Gafton, cei doi slujitori din Porumbacu de Sus, pr. Nicolae Popa şi pr. Nicolae Ancău, şi alţi parohi din împrejurimi. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a Grupului psaltic „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, condus de drd. Adrian Dobreanu. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Călin Vicu a fost hirotonit preot pentru Parohia Buzăiel, Protopopiatul Săcele, judeţul Braşov.

Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii noastre din prima duminică a Postului Naşterii Domnului a fost citită de protopopul de Avrig, Vasile Gafton.

Milostivirea divină

În cuvântul de învăţătură de la finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre pilda Samarineanului milostiv, prin care suntem îndemnaţi ca în acest post pregătitor pentru praznicul Naşterii Domnului să ne aplecăm şi mai mult spre nevoile aproapelui nostru şi să facem milostenie cu oamenii aflaţi în necazuri.

„Mântuitorul Iisus Hristos este Samarineanul milostiv. De ce a ales această pildă şi de ce l-a ales pe samarinean, mai ales că samarinenii erau consideraţi străini de neamul iudaic, îndepărtaţi de credinţa adevărată? Iată că doi dintre cei doi obligaţi să se îndrepte spre cel căzut între tâlhari, adică preotul Legii vechi şi celălalt care slujea alături de el, au trecut pe alături. A trebuit să vină unul străin, şi acela nu doar că s-a aplecat spre el, ci i-a dăruit asistenţă deplină. I-a legat rănile şi a turnat peste ele untdelemn şi vin, apoi l-a pus pe asinul său, l-a dus la o casă de oaspeţi şi, în plus, i-a spus gazdei să aibă grijă de el, şi dacă va mai cheltui cu dânsul, îi va plăti când se va întoarce. Observaţi aici câteva lucrări care imită de fapt bunătatea lui Dumnezeu, milostivirea Sa. Dumnezeu, când împlineşte ceva, o face în mod desăvârşit. Dacă a existat indiferenţa celor obligaţi să aibă grijă de cel sărman, iată că vine şi completează Dumnezeu, vine samarineanul cel milostiv să se îngrijească de cel căzut“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

Preotul paroh Niolae Popa a fost hirotesit sachelar de IPS Mitropolit Laurenţiu, ca apreciere a eforturilor pastorale depuse până în prezent şi ca încurajare pentru slujirea misionară din perioada următoare. Ierarhul a oferit acte de cinstire Consiliului şi Adunării parohiale, primarului Ion Strava şi Consiliului local, precum şi mai multor binefăcători ai bisericii. Mulţumirile comunităţii au fost transmise prin preotul paroh, care a oferit ierarhului în semn de recunoştinţă o icoană şi o traistă tradiţională realizată manual în satul sibian.

Sfinţirea dispensarului din sat

Sărbătoarea a continuat la Porumbacu de Sus cu sfinţirea sediului în care funcţionează un modern dispensar sătesc. Unitatea medicală, din care fac parte şi un modern cabinet stomatologic şi o farmacie, funcţionează într-o clădire a parohiei, pusă acum în slujba comunităţii. Cădirea a fost modernizată şi dotată cu aparatură medicală modernă pentru ca oamenii din Porumbacu de Sus să primească îngrijiri medicale la standarde europene. La sfinţire a participat şi personalul medical, autorităţile locale şi credincioşi din sat. Ierarhul i-a felicitat pentru această realizare deosebită a comunităţii, la care parohia apuseană a avut un rol deosebit. IPS Mitropolit Laurenţiu i-a binecuvântat pe medici şi i-a îndemnat să ajute oamenii din Porumbacu de Sus în momentele dificile din viaţa lor. Dispensarul de la Porumbacu de Sus a fost pus sub ocrotirea Sfântului Mucenic Pantelimon şi a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Sărbătoare în cartierul Mărăşti

La Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ din cartierul clujean Mărăşti a fost sărbătoare în prima duminică din post, deoarece Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sătmarului a oficiat aici Sfânta Liturghie. Din soborul slujitor au făcut parte: vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, părintele Iustin Tira, şi protopopul de Cluj II, părintele Gheorghe Braica. În încheiere, părintele Adrian Podaru, slujitor la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ a fost ridicat la rangul de iconom, cu dreptul de a purta brâu roşu. La finalul Sfintei Liturghii a fost sfinţită o troiţă ridicată în faţa bisericii şi icoana hramului realizată în tehnica mozaic, amplasată pe faţada locaşului de cult.

„Pe Domnul Hristos Îl ajutăm“

Cuvântul de învăţătură al IPS Mitropolit Andrei a subliniat mesajul de chemare a credincioşilor spre a se milostivi faţă de cei aflaţi în nevoi materiale, într-o lume din ce în ce mai egoistă şi îndepărtată de Dumnezeu.

„Învăţătorul de lege avea nişte frământări metafizice. Îşi dădea seama cât de repede curge viaţa şi cum mâine va trebui să treacă peste pragul eternităţii şi ce se va întâmpla cu el, cum poate dobândi viaţa cea veşnică. Iar dacă L-a întrebat pe Iisus Hristos, ce să facă pentru a dobândi viaţa veşnică, Domnul Hristos i-a răspuns să facă ceea ce scrie în lege, adică să Îl iubească pe Domnul Dumnezeu din toată inima sa, iar pe aproapele său ca pe el însuşi. Dar pentru a-i explica cine este semenul său, Mântuitorul i-a relatat pilda samarineanului milostiv. Ne învaţă Domnul Hristos că atunci când îl vedem în necaz şi îl ajutăm pe orice om din lumea aceasta, de fapt pe Domnul Hristos Îl ajutăm, Lui Îi slujim. Acesta este tâlcul moral al parabolei. Într-o lume secularizată şi în care oamenii sunt stăpâniţi de două patimi grozave, de iubirea de avere şi iubirea de plăcere, milostenia nu o întâlneşti la tot pasul. Pe samarineanul milostiv nu îl întâlneşti la tot pasul“, a spus Părintele Mitropolit.

Filantropie în parohia clujeană

În Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ funcţionează de câţiva ani un cabinet de asistenţă socială, care oferă ajutor financiar şi moral câtorva zeci de familii sărace din cuprinsul parohiei, a spus părintele paroh Mihai Colţ. „Frumoasă Evanghelia de astăzi şi potrivită cu ceea ce noi înfăptuim aici, milostenia. A fost primul cabinet deschis la subsolul bisericii noastre. După ce am terminat toate ostenelile noastre ne-am propus, şi Dumnezeu ne-a ajutat, să facem milostenie. Şi o facem cu îndestulare. Aşa cât putem noi. De la Maslul de vineri strângem toţi banii, iar împreună cu un comitet de oameni inimoşi, în fiecare sâmbătă împărţim pâine pentru cei nevoiaşi, apoi pachete pentru cei pe care îi avem în evidenţele noastre de foarte mulţi ani. La intrarea în biserică avem o cutie pentru Centrul de Îngrijiri Paliative «Sfântul Nectarie», iar lunar donăm banii din această cutie. Din februarie până acum, am donat peste 8.000 de lei“, a spus pr. Mihai Colţ.

Nou altar de rugăciune la Sebeş

Credincioşii din oraşul Sebeş au intrat în Postul Crăciunului cu multă bucurie duhovnicească, pentru că de acum înainte se pot ruga la un nou altar. În această duminică, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia a îmbucurat cu prezenţa, harul şi cuvântul de învăţătură pe credincioşii Bisericii „Sfântul Apostol Ioan“ din localitatea Sebeş, judeţul Alba. Cu acest prilej, IPS Arhiepiscop Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie şi a binecuvântat sfântul locaş pentru slujire, după ce mai mulţi ani s-au oficiat slujbe religioase doar la demisolul zidirii. În cadrul slujbei religioase, tânărul teolog Ioan Stan a fost hirotonit diacon.

În cuvântul de învăţătură, Arhipăstorul Alba Iuliei a detaliat pilda Samarineanului milostiv, ce are un mare ecou în relaţiile sociale din lumea contemporană. A fost un cuvânt de suflet, care a luminat înţelesurile scripturistice ale pericopei citite şi a subliniat relevanţa implicării prin fapte bune în vieţile celor necăjiţi de lângă noi, după modelul impresionant al samarineanului, ce ar trebui să ne inspire şi pe noi în trăirea şi mărturisirea credinţei.

Hram nou la Mănăstirea Izbuc

Ziua de 16 noiembrie 2014, va rămâne în istoria Mănăstirii Izbuc, judeţul Bihor, ca un moment de mare însemnătate duhovnicească şi de aleasă sărbătoare, fiind ziua în care, la iniţiativa şi prin grija Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina a fost proclamat solemn ca ocrotitor al noii biserici mari a mănăstirii, aflată în construcţie.

A fost o zi de mare bucurie duhovnicească pentru obştea chinoviei bihorene, cea mai veche vatră monahală din Eparhia Oradiei, dar şi pentru pelerinii care vin aici în număr din ce în ce mai mare, pentru binefăcătorii şi miluitorii care au adus o contribuţie substanţială atât la renaşterea şi înflorirea mănăstirii, dar mai ales la zidirea noii biserici cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Duminica Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I ecumenic de la Niceea“, la care s-a adăugat, de-acum, şi „Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina“.

Cu acest prilej, la o săptămână după pomenirea Sfântului Ierarh Nectarie, Întâistătătorul Episcopiei Oradiei a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, cu un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în paraclisul provizoriu, unde se oficiază sfintele slujbe şi rânduiala liturgică mănăstirească până la finalizarea lucrărilor de construcţie a noii biserici mari a mănăstirii. Spaţiul liturgic a fost plin de credincioşi, care au venit să se înalţe sufleteşte şi să ia parte la Sfânta Liturghie, având marea binecuvântare de a se închina la racla în care se află o părticică din sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Nectarie.

Preasfinţitul Părinte Sofronie a rostit o predică, tâlcuind celor prezenţi semnificaţiile teologice şi duhovniceşti deosebit de bogate ale cuvintelor scripturistice ce au adus în prim plan pilda samarineanului milostiv şi chemarea la apostolat a Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei.

„Untdelemnul şi vinul pe care le toarnă samarineanul milostiv peste rănile celui căzut între tâlhari sunt o prefigurare a ceea ce materiile sfinţite şi sfinţitoare urmau să săvârşească în viaţa Bisericii, prin Tainele Sfinte ale Bisericii, asupra noastră, a celor mulţi şi păcătoşi. Untdelemnul este folosit în cea dintâi taină ce ni se administrează nouă din clipa în care devenim fii ai Sfintei Biserici, prin Taina Sfântului Botez. În cristelniţă sau colimvitră, acolo unde este apa ce se sfinţeşte şi în care urmează a se boteza pruncul sau prunca, cel care vine să se îmbrace cu haina luminoasă a lui Hristos, se toarnă, mai înainte de săvârşirea Tainei Sfântului Botez, îndată după sfinţirea apei, untdelemn binecuvântat şi sfinţit, cântându-se „Aliluia“. Acest untdelemn ce se varsă în cristelniţă îl unge, atunci când este botezat, pe cel botezat, făcându-l purtător de Hristos, ca apoi, să primească, bineînţeles, ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, primind „pecetea darului Duhului Sfânt“. Untdelemnul este folosit şi în Taina Sfântului Maslu, taina prin care se cere iertarea păcatelor şi vindecarea celor bolnavi. Apoi, pe parcursul vieţii, sunt şi alte ungeri cu untdelemn, ca atunci când venim la biserică şi suntem unşi cu untdelemn sfinţit de la candela Mântuitorului Iisus Hristos“, a spus PS Episcop Sofronie.

La final, arhimandritul Mihail Tărău, exarh şi stareţ al Mănăstirii Izbuc, a citit actul chiriarhal prin care noua biserică de zid a primit ca nou ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina, Făcătorul de minuni. Părintele stareţ a mulţumit în cuvântul său Preasfinţitului Părinte Sofronie, exprimând, totodată, recunoştinţa pentru prezenţa Preasfinţiei Sale în mijlocul obştii şi a pelerinilor aflaţi la Mănăstirea Izbuc, dar mai ales pentru marele dar făcut prin aşezarea Sfântului Ierarh Nectarie ca ocrotitor al noii biserici mari a mănăstirii şi al întregului aşezământ monahal.

PS Episcop Sofronie, în cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, i-a felicitat pe arhimandritul Mihail Tărău şi obştea Sfintei Mănăstiri Izbuc pentru frumoasa lucrare duhovnicească, ctitoricească şi misionară ce o desfăşoară, grija pentru restaurarea, înnoirea şi înfrumuseţarea mănăstirii adăugându-se la marele efort ctitoricesc de construire a noii biserici mari a mănăstirii.

Sărbătoare la Vărmaga şi Baia Mare

Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi Sfântul Ioan Rusu“ din Parohia Vărmaga, Protopopiatul Deva. Cu această ocazie, ierarhul hunedorean, a binecuvântat lucrările ce s-au făcut la biserica parohială. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa, a vorbit credincioşilor prezenţi despre folosul milosteniei şi al iubirii aproapelui. La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Gurie, l-a hirotesit în treapta de iconom pe preotul paroh Ionel Plitea, pentru râvna depusă în restaurarea bisericii. De asemenea, a oferit gramate de mulţumire tuturor celor implicaţi în înfrumuseţarea sfântului locaş.

Şi credincioşii Bisericii ,,Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil“ din Municipiul Baia Mare au primit binecuvântare arhierească în prima duminică din post. Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a liturghisit şi a predicat în biserica menţionată. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Andrei Cucu a fost hirotonit preot pe seama credincioşilor din Parohia Varai, Prot. Chioar, iar teologul Ilarion Ioan a fost hirotonit diacon. Credincioşii din Baia Mare s-au rugat la Sfânta Liturghie pentru a primi ajutor ceresc în această perioadă de post, când suntem chemaţi cu toţii să fim milostivi şi iertători faţă de aproapele nostru. (Pr. Florin Croitoru, pr. Cristian Rus, pr. Sergiu Nicolae Succurro, Ştefan Mărculeţ, Alexandra Andereş)