Smartphone în loc de jucării

Un articol de: Oana Nistor - 19 Octombrie 2016

Majoritatea copiilor din România (85%), cu vârste între 5 şi 16 ani şi care au acces la internet, petrec, în medie, 5 ore/zi pe reţelele sociale, iar terminalul preferat rămâne smartphone-ul, relevă rezultatele unui studiu de specialitate, realizat de iSense Solutions, pentru Lowe Group România și dat publicităţii recent. Vârsta medie la care copiii primesc device-uri este de 8,5 ani pentru tabletă, 9 ani pentru computer, 10 ani pentru smart­phone şi 11 ani pentru alte dispozitive smart. Cu toate acestea, chiar înainte să aibă un terminal inteligent personal, cei mici au acces la dispozitivele părinţilor, notează realizatorii studiului.

Dispozitivul pe care copiii îl folosesc cel mai des este smart­phone-ul, cei mici butonând, în medie, 160 de minute pe zi, chiar 208 minute, în cazul adolescenţilor de 13-16 ani. În acelaşi timp, se remarcă o preferinţă pentru tabletă, în categoria de vârstă 5-7 ani. Cei mici intră pe internet, mai ales de acasă, şi obişnuiesc să urmărească videoclipuri muzicale, clipuri amuzante şi de desene animate sau să stea pe reţelele sociale. Aceştia au, în medie, 14 aplicaţii instalate pe smartphone, cele mai folosite fiind cele de navigare pe internet, reţele sociale, jocuri şi chat/messenger.

Pe de altă parte, copiii mai mici preferă să folosească smart­phone-ul pentru jocuri, în timp ce adolescenţii socializează. Cele mai populare reţele sociale printre copii sunt: Facebook (utilizată de 43% dintre aceştia şi pe care petrec, în medie, 121 de minute/zi), Whatsapp (11%/72 minute), Instagram (2%/67 minute) şi Snapchat (1%/62 minute).

Studiul cuprinde atât metode calitative, cât şi cantitative. Au fost realizate patru focus-grupuri de copii, cu vârsta între 8 şi 12 ani, respectiv 13 şi 16 de ani, iar studiul cantitativ a fost realizat pe adolescenţi, cu vârsta între 14 şi 16 ani, şi părinţi cu copii cu vârsta între 5 şi 16 ani. Datele au fost colectate online, prin intermediul Panelului ResearchRomania.ro şi sunt reprezentative pentru mediul urban. Rezultatele au un grad de eroare de +/-6%.