Sobor de arhierei la hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu
Sărbătoarea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, a adunat mulţimi de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu pentru a cinsti ocrotitorul întregului Ardeal. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârşită de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi.
În ajunul sărbătorii, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu a fost săvârşită slujba Privegherii, soborul slujitor fiind condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Din sobor au făcut parte consilieri eparhiali, cadre didactice universitare, protopopi şi alţi slujitori ai sfintelor altare, informează Mitropolia Ardealului.
După slujba Vecerniei şi Litiei, a urmat tradiţionala procesiune prin cetatea Sibiului, preoţii purtând racla cu moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna şi icoana ocrotitorului Transilvaniei. La finalul procesiunii, pelerinii au fost binecuvântaţi de IPS Mitropolit Laurenţiu.
În ziua hramului, alături de IPS Mitropolit Laurenţiu au liturghisit Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei; Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei; Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei; Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu‑vicar al Devei și Hunedoarei. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Timotei Popovici” al Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Irineu, care a vorbit despre Sfântul Andrei, Apostolul românilor.
„Poporul nostru a devenit un popor mărturisitor. A vestit Cuvântul lui Dumnezeu, cum ne‑a învățat Mântuitorul Hristos: «Mergând, învățați toate neamurile!», adică Sfântul Andrei a primit această poruncă, precum și ceilalți Sfinți Apostoli, aceea de a merge și învăța popoarele întregi despre Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Această învățătură el a auzit‑o, a trăit‑o și, bineînțeles, a fost întărită de puterea Duhului Sfânt, putere a Duhului Sfânt pe care Sfântul Andrei, ca și ceilalți apostoli, a primit‑o atunci când Duhul lui Dumnezeu S‑a pogorât peste toți la Rusalii, la Cincizecime”, a spus ierarhul.
„Moştenirea sa genială”
Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu a mulțumit oaspeţilor pentru participarea la hram şi a evidenţiat virtuţile şi moştenirea spirituală şi culturală a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna.
„Cu cât trece timpul, ne bucurăm de moștenirea sa genială și, ca semn de prețuire, oferim celor care stau împrejurul nostru, celor care se implică în viața Bisericii, semne ale recunoștinței lui Dumnezeu. Îi mulțumim, dar trebuie să‑i prețuim și pe cei care ne ajută pe noi ca să gestionăm și să înmulțim darul pe care Dumnezeu ni l‑a lăsat nouă prin înaintașii noștri”, a spus ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, protosinghelul Calist Magyar a fost hirotesit Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Sibiu. Pr. Viorel Pasmangiu a primit distincţia „Crucea Șaguniană” pentru clerici. De asemenea, „Crucea Șaguniană” pentru mireni a fost oferită domnilor Dan Popa; conf. univ. dr. Florin Coșuleț; prof. univ. dr. Aurel Papari; col. dr. Mihai Adrian Zisu; Cristian Bicher, precum și doamnelor Adina Străjan, Doina Jalea, Raluca Morar și Ștefania Șerban. De asemenea, IPS Mitropolit Laurențiu a acordat Ordinul „Anastasia Șaguna” preotesei Minerva‑Maria Păcurariu și Ordinul „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” familiei Dumitru și Paraschiva Câmpean.