Solidaritate și ajutorare în cadrul Casei de Ajutor Reciproc a Eparhiei Bucureştilor
Şedinţa Adunării Generale a Casei de Ajutor Reciproc a clericilor şi salariaţilor bisericeşti din Arhiepiscopia Bucureştilor a avut loc joi, 4 martie. În cadrul întrunirii a fost prezentat bilanțul activităţii asociaţiei din anul 2020, au fost discutate propunerile pentru anul în curs şi au fost votate modificări ale statutului de organizare şi funcţionare al instituţiei. Valoarea totală a ajutoarelor sociale oferite anul trecut a fost de 52.750 de lei.
În Sala Colloquium a Palatului Patriarhiei a avut loc, pe 4 martie, Adunarea Generală a Casei de Ajutor Reciproc (CAR) a clericilor şi angajaţilor bisericeşti din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor. Întrunirea a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
După alegerea secretarului de şedinţă, preotul Mihăiţă Podaru, preotul Gheorghe Zaharia, preşedintele CAR, a dat citire ordinii de zi, care a cuprins mai multe puncte de ordin administrativ, între care bilanțul activităţii pe anul 2020, prezentarea bugetului instituţiei, precum şi modificarea statutului de organizare şi funcţionare al asociaţiei cu privire la durata mandatului preşedintelui său, pentru îndeplinirea unor exigenţe de ordin legal.
După discutarea şi aprobarea punctelor de pe ordinea de zi, a avut loc alegerea preşedintelui Casei de Ajutor Reciproc a Arhiepiscopiei Bucureștilor în conformitate cu prevederile statutului de organizare şi funcţionare, părintele Gheorghe Zaharia fiind ales cu unanimitate de voturi pentru o perioadă de cinci ani. Preşedintele reales a mulţumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru încredere şi pentru binecuvântarea de a candida la un nou mandat, precum şi membrilor Adunării Generale a CAR pentru votul acordat în cadrul scrutinului. Totodată, părintele Gheorghe Zaharia i-a încredinţat pe cei prezenţi de faptul că va lucra în continuare pentru îmbunătăţirea serviciilor oferite membrilor asociaţiei.
La final, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a subliniat totodată necesitatea şi importanţa întrajutorării în viaţa creştinilor: „Adresăm din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cuvinte de mulţumire consiliului director pentru realizările pe care le-am aflat din prezentarea părintelui Gheorghe Zaharia. Înţelegem cât de greu este să fie schimbate lucrurile, cât de mult trebuie să trudească un om sau un consiliu pentru a pune pe un făgaş bun o astfel de lucrare. Activitatea Casei de Ajutor Reciproc stă sub semnul responsabilităţii, râvnei în lucrare şi perseverenţei. Este foarte important să înţelegem strigătul de ajutor al sărmanilor, al orfanilor şi al celorlalte persoane care se află în nevoi. În acest sens, asociaţia a făcut numeroase proiecte de ajutorare acordate la naştere, în caz de boală sau de deces”.
Casa de Ajutor Reciproc a Arhiepiscopiei Bucureştilor are în prezent 1.900 de membri activi, din cadrul a 26 de unităţi afiliate din Arhiepiscopia Bucureştilor, Episcopia Alexandriei şi Teleormanului şi Episcopia Giurgiului. Asociaţia acordă împrumuturi rambursabile și ajutoare nerambursabile membrilor săi în cazuri de înmormântare, boală sau naștere de copii. Pe parcursul anului trecut au fost oferite 13 ajutoare de deces, în valoare de 15.750 de lei, 48 de ajutoare în situații de boală, în valoare de 23.500 de lei, și 27 de ajutoare pentru nou-născuți, în valoare de 13.500 de lei. Valoarea totală a ajutoarelor sociale oferite a fost de 52.750 de lei.