Soluţii pentru integrarea tinerilor pe piaţa muncii

Data: 31 Iulie 2015

Şomajul în rândul tinerilor rămâne principala problemă pentru statele membre ale UE, iar una dintre soluţii este reprezentată de încheierea unor parteneriate transnaţionale prin intermediul cărora tinerii vor fi sprijiniţi pentru integrarea în piaţa muncii. Peste 60 astfel de parteneriate vor fi încheiate până la sfârşitul lunii septembrie. 4,7 milioane de tineri europeni cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani nu au un loc de muncă.

Până la finalul lunii septembrie vor fi încheiate peste 60 de parteneriate trans­naţionale cu actori sociali din 10 ţări europene pentru a sprijini incluziunea tinerilor pe piaţa muncii din România şi din Uniunea Europeană. Anunţul a fost făcut la „Masa rotundă în domeniul dezvoltării resurselor umane şi incluziunii sociale, mobilitatea şi migraţia tinerilor, piaţă inclusivă a muncii pentru tineri”, eveniment organizat în această săptămână de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, prin Departamentul pentru Dialog Social, împreună cu Asociaţia Novapolis - Centrul de Analize şi Iniţiative pentru Dezvoltare. `Obiectivul general al proiectului îl constituie consolidarea capacităţii actorilor pieţei muncii (organizaţii sindicale şi patronale, autorităţi publice şi ONG-uri) de a se implica activ în promovarea ocupării şi incluziunii sociale a tinerilor, prin implementarea politicilor ce vizează ocuparea lor. Este vorba de Legea voluntariatului, Legea stagiaturii, Legea uceniciei etc. Concret, peste 60 de parteneriate transnaţionale vor fi încheiate, până la finalul lunii septembrie, cu actori sociali din 10 ţări europene, pentru a sprijini incluziunea tinerilor pe piaţa muncii din România şi din Uniunea Europeană”, a declarat Angelica Săbiescu, managerul proiectului `Pro Juvenes - Parteneriat transnaţional pentru o piaţă incluzivă a muncii pentru tineri”, citată de Agerpres.

În acelaşi timp, vor fi derulate două schimburi de experienţă în domeniu în Italia şi Spania, două dintre ţările unde imigranţii români sunt prezenţi în mare măsură. Conform ultimelor date, în Italia se află 1.200.000 de imi­granţi români, în Spania - 930.000, iar în Marea Britanie - 370.000.

Potrivit aceleiaşi surse, foarte mulţi tineri români pleacă să lucreze în alte ţări fără să aibă o pregătire minimă necesară şi fără să ştie cu ce se vor confrunta concret la faţa locului.

`Rolul nostru este de a disemina informaţia la nivelul actorilor sociali, pentru ca tinerii să beneficieze de cele mai bune soluţii pentru o integrare reuşită pe piaţa muncii din România şi din ţările UE. Tinerii reprezintă, fără îndoială, una dintre cele mai importante resurse pentru dezvoltarea socio-economică a unei ţări”, a mai spus managerul de proiect.

Rata șomajului în rândul tinerilor din UE este de peste două ori mai ridicată decât cea în rândul adulților, respectiv 20,7% față de 9,7%, potrivit datelor Eurostat din luna aprilie a acestui an. 4,7 milioane de tineri europeni cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani nu au un loc de muncă, cei mai mulţi tineri şomeri fiind în Grecia (peste 50% în februarie 2015) şi în Spania, Croaţia şi Italia (peste 40%). De asemenea, apro­ximativ 7 milioane de tineri nu sunt încadrați profesional și nu urmează nici un program educațional sau de formare.

În România, în primul trimestru din acest an, rata şomajului a ajuns la cel mai ridicat nivel în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 ani, respectiv 24,7%. (Oana Nistor)