Soluţii pentru sustenabilitatea sistemului de pensii

Data: 20 Ianuarie 2015

Sistemul public de pensii va fi supus unor presiuni inerente în viitorii ani, însă, dacă se vor lua măsurile potrivite, acesta va rezista şi, în perspectivă, va asigura venituri celor care au contribuit şi contribuie la acest sistem. Tinerii sunt sfătuiţi să nu accepte salarii mai mici decât cele reale, corespunzătoare muncii prestate.

Sistemul public de pensii va întâmpina multe dificultăţi în ceea ce priveşte sustenabilitatea pe termen lung, printre cauze numărându-se declinul demografic şi un procent ridicat al persoanelor care nu muncesc  şi care astfel nu contribuie cu nici un leu la sistemul de asigurări sociale, informează Agerpres. Mai mult, specialiştii recomandă ca, atunci când se angajează, tinerii să nu accepte să lucreze pe salarii mai mici decât cele corespunzătoare muncii pe care o prestează. „Să nu mergem pe descurajarea celor care contribuie să accepte salarii mici în prezent, pornind de la ideea că, la un moment dat, pensiile publice nu vor mai reprezenta importanţă pentru ei. Să se gândească tinerii să nu accepte salariul minim pe economie, ci salariul real corespunzător funcţiei pe care o prestează“, a subliniat, la o conferinţă pe tema pensiilor private, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Ileana Ciutan.

În opinia acesteia trebuie găsite soluţii astfel încât sistemul public de pensii să reziste şi să asigure un venit de înlocuire celor care au contribuit o viaţă, mai ales că România a pornit foarte târziu pe drumul diversificării surselor de finanţare a pensiilor. De asemenea, Ciutan a declarat că în acest sector trebuie gândit în perspectivă cum să fie majorată cota de contribuţie către sistemul privat, în prezent de 5% şi care va ajunge peste doi ani la 6%, asigurată în prezent numai din contribuţia individuală a persoanelor către sistemul public. Preşedintele CNPP a apreciat că reducerea CAS cu 5 puncte procentuale este o măsură foarte bună şi bine-venită, chiar dacă nu va produce efecte imediat, dar în viitor, pe un trend de creştere economică, oferă posibilitatea reducerii deficitului sistemului public de pensii şi asigurării sustenabilităţii sistemului. Un studiu realizat de Expert Forum apreciază că cea mai bună politică pentru echilibrarea sistemului public de pensii şi asigurarea unei pensii decente pentru persoanele asigurate în sistemul public este creşterea ocupării, respectiv crearea a 625 mii de locuri de muncă în următorii 10 ani. Totodată, după anul 2025, o politică potrivită ar putea fi prelungirea vieţii active, precum şi creşterea productivităţii în special după anul 2020, cu investiţii în educaţie încă de pe acum.

Analiza ia în calcul însă şi un scenariu care ar menţine politicile actuale, astfel că situaţia ar rămâne critică în următorii ani cu o uşoară îmbunătăţire ulterioară, însă în condiţiile unei îmbunătăţiri a colectării şi recuperarea arieratelor. Pe scenariul de menţinere a politicilor actuale, susţin experţii de la Expert Forum, rata de înlocuire a salariului mediu brut prin pensia medie brută, de 36,47% în 2015, va ajunge la 46,26% în 2032, anul când se estimează că intră în plată pensiile private (28,17% pensie din sistemul public, 18,09% pensie privată) şi la 45,48% în anul 2040 (23,79% pensie din sistemul public, 21,69% pensie privată). (Oana Nistor)