Somn insuficient, sănătate fragilă

Data: 24 Iulie 2020

Somnul este considerat unul dintre factorii esențiali pentru o stare bună de sănătate, alături de alimentație și de mișcare. Durata optimă de somn diferă de la persoană la persoană, în funcție de vârstă, de activitatea zilnică și de alți factori. Sarcina în cazul femeilor, con­dițiile în care dormim, stresul din timpul zilei și starea de sănătate determină în mare măsură necesarul orelor de odihnă pentru fiecare. Nou-născuții dorm cel mai mult, în medie 14-17 ore pe zi, în timp ce un adult are nevoie de 7-9 ore de somn pentru a se simți în formă.

În timpul somnului, în organism au loc diferite procese de regenerare, vitale pentru menținerea sănătății fizice și psihice. Cei care dorm prea puțin se simt obosiți, devin irascibili, au stări de anxietate, nu se pot concentra și chiar riscă să se expună unor pericole dacă se urcă la volan sau dacă execută activități care cer un nivel ridicat de atenție. De asemenea, au frecvent probleme digestive și devin mai vulnerabili în fața bolilor, deoarece lipsa somnului le slăbește sistemul imunitar. Și mai grav, studiile de până acum au asociat somnul insuficient și cu apariția cancerului. Pentru cei cu afecțiuni cronice, deficitul de somn le agravează simptomele bolilor și favorizează apariția altor afecțiuni, precum hipertensiune, obezitate, diabet sau infarct.

Există însă și cazuri în care odihna insuficientă este consecința unor tulburări ale somnului, precum banalul sforăit sau apneea obstructivă, manifestate prin întreruperi repetate ale respirației în somn, iar persoana se va simți foarte obosită în timpul zilei. Netratată, apneea duce la complicații cardiovasculare sau chiar leziuni cerebrale. Practic, întregul organism este afectat de somnul insuficient. Persoana în cauză poate ajunge în cele din urmă într-un cerc vicios, în care va fi nevoită să trateze aceste urmări ale deficitului de somn cu medicamente care, la rândul lor, pot da insomnii, a explicat medicul american Christopher Winter, specializat în probleme ale somnului, pentru revista „Health”. 

Ce putem face pentru a evita astfel de situații? Sfatul doctorului Winter este acela de a încerca să ne culcăm și să ne trezim aproximativ la aceleași ore zilnic, să nu folosim dispozitive electronice cu cel puțin o jumătate de oră înainte de culcare, să evităm seara mesele copioase, consumul de cafea și alcool și să nu consumăm prea multe lichide înainte de a merge la culcare. 

(Ileana Marin)