Specialiști: Încălzirea climei va continua în România
În perioada 31 mai - 31 iulie 2024, România a trecut prin cel mai lung și intens val de căldură din istoria recentă. În aceste 62 de zile, 46 au înregistrat condiții de caniculă, adică 75% din întreaga perioadă. Recordul nu este o anomalie, ci reflectă o evoluție confirmată de date din perioada 1950-2023, arată raportul „Starea Climei - România 2024”. Autorii raportului spun că tendința semnificativă de încălzire a climei din România este evidentă, iar previziunile sugerează că temperaturile medii anuale și lunare vor continua să urce, îndeosebi în estul și sudul României.
Având în vedere progresele slabe înregistrate în ceea ce privește atenuarea schimbărilor climatice, este puțin probabilă limitarea încălzirii globale la +1,5°C, așa cum a fost stipulat în Acordul de la Paris.
„Suntem pe cale să depășim acest prag înainte de sfârșitul acestui secol, iar acest lucru înseamnă că trebuie să ne pregătim pentru un cumul de consecințe: veri mult mai călduroase, creșterea frecvenței și intensității fenomenelor meteorologice extreme și o regândire drastică a modului în care gestionăm resursele. Apa, de exemplu, va deveni o resursă incredibil de prețioasă, mai valoroasă decât aurul. Va trebui să ne revoluționăm practicile agricole pentru a face față penuriei de apă, deoarece sistemele tradiționale de irigare nu vor mai fi eficiente. În plus, va trebui să punem în aplicare măsuri robuste de sănătate publică pentru a face față valurilor de căldură”, arată cei 11 autori, cercetători din domeniul meteorologiei, climatologiei, energiei, politicilor de mediu, ai raportului „Starea Climei - România 2024”, coordonat de Info Clima.
Raportul analizează și predicțiile privind schimbările climatice pentru perioadele 2031-2050 și 2071-2100, în contextul a două scenarii: unul cu emisii medii și altul cu emisii ridicate. Scenariile moderate estimează o creștere semnificativă a duratei și numărului de valuri de căldură: în zonele vestice și nordice s-ar putea înregistra până la 2-3 valuri de căldură suplimentare până în 2050, cu o durată de până la 20 de zile, în timp ce în sud și sud-est s-ar putea înregistra până la 6 valuri de căldură suplimentare, cu o durată de până la 40 de zile. Analiza pune accent pe creșterea temperaturilor și valurile caniculare deoarece acestea afectează agricultura, pun în pericol siguranța alimentară, agravează seceta, epuizează resursele de apă și cresc riscul incendiilor de vegetație.
La nivelul percepției publice, raportul, care include și un sondaj de opinie, arată că doar 4% dintre români văd schimbările climatice drept cea mai importantă problemă a acestor vremuri. La întrebarea „Ce impact vor avea schimbările climatice asupra vieţii lor?”, 17% dintre respondenţi au indicat unul extrem de negativ. Când vine vorba de efectele climei asupra domeniilor economice și sociale, românii spun că agricultura va fi cea mai afectată (37%), urmată de alimentarea cu apă (29%), economia (24%) şi sănătatea (22%). (C. Z.)