Specialiștii estimează o producție foarte bună la grâu
Producţia de grâu din acest an se anunţă a fi una „foarte bună”, preţurile fiind însă foarte mari pentru noua recoltă, susţine preşedintele patronatului din panificație. Pe plan mondial, preţul grâului este în creștere accelerată, iar aceasta este o veste bună pentru fermierii care nu și-au vândut încă recolta, dar nu și pentru consumatori, care trebuie să se aștepte la scumpiri ale produselor de panificație.
După un an foarte dificil pentru fermieri, cu pierderi și producții mici provocate de secetă, datele agrometeorologilor și situația din teren dau producătorilor motive de optimism pentru acest an agricol. „Cultura grâului arată foarte bine, la fel şi rapiţa, şi orzul. Dacă mai vin două ploi, o să facem o recoltă foarte bună la grâu şi la rapiţă şi la orz, dar interesant este că preţurile din noua recoltă sunt foarte mari, chiar dacă se preconizează a fi o recoltă foarte bună. Asta înseamnă un reviriment pentru agricultori, întrucât anul trecut au avut pierderi mari din cauza secetei”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - Rompan, Aurel Popescu.
În ceea ce priveşte preţul actual al grâului, Popescu a spus că acesta este unul destul de ridicat. „Avem grâu până la noua recoltă. Acum preţul grâului este în jur de 900 de lei/tonă adus la moară, un preţ mare dacă ne raportăm la anul trecut, când am avut un deficit de grâu. În 2020 (…) a fost vârful de preţ de un leu şi ceva pe kilogram, deci peste 1.000 de lei/tona. Şi la făină, unde avem stocurile asigurate, preţul a crescut în acelaşi ritm ca la grâu, doar la pâine (prețurile, n.r.) sunt mici”, a explicat șeful Rompan.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, România a ocupat locul şase în UE în ceea ce priveşte producţia de grâu obţinută anul trecut, cu 6,41 milioane de tone, recolta din 2020 fiind cu 3,88 de milioane de tone (37,7%) mai mică faţă de 2019 din cauza secetei extreme.
O analiză realizată de XTB, publicată săptămâna trecută, arată că preţul grâului a crescut la nivel mondial cu aproape 50%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit analizei, preţul cerealelor la bursa din Chicago crește accelerat, iar grâul a atins la 26 aprilie cel mai înalt preț de după februarie 2013. „Pentru România, vestea ar putea fi una bună pentru sectorul agricol, care a avut anul trecut un an foarte slab, doar 3,8% din PIB, şi a avut efect net de scădere economică. De preţurile ridicate ar beneficia fermierii care au ţinut recolta, deşi o bună parte au ales să lichidizeze înainte de valul recent de majorare a preţurilor. (…) Pe de altă parte, pentru consumatori, deja apăsaţi de o tendinţă de accentuare a inflaţiei, nu este o veste prea bună”, a explicat Claudiu Cazacu, specialist în cadrul XTB România. (C. Z.)