Spectacol de teatru în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei
Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani a fost, în seara de 7 decembrie, gazda unui deosebit spectacol de teatru prin care au fost omagiați toți cei care au apărat Ortodoxia și care au avut de suferit în perioada comunismului. Prin colaborarea dintre Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București cu Teatrul din Focșani, cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și cele două protoierii din Focșani, a fost pusă în scenă producția Naționalului bucureștean „20 de ani în Siberia”, în regia lui Sorin Misirianțu, evenimentul bucurându-se de binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Cu acest prilej, asociația profesorilor „Cuvânt și faptă” a făcut o colectă de bani pentru a ajuta o familie vrânceană săracă. Despre această colectă a vorbit celor prezenți inspectorul școlar Melania Emanuela Pătrășcanu.
Sala arhiplină a elegantului teatru din Focșani a fost gazda unei mărturisiri despre trecut, dar și despre viitor, făcută de o bucovineancă, Anița Nandriș-Cudla, „o țărancă cu trei clase primare și cu un suflet cât o istorie națională”, deportată „din greșeală”, de comuniști, dincolo de Cercul polar, unde a supraviețuit timp de 20 de ani, numai cu fiii ei și cu Dumnezeu. Este, totodată, și mărturisirea unei actrițe excepționale care o interpretează, spunându-i povestea: Amalia Ciolan, de la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București. De altfel, pentru conștiința datoriei și lucrarea neobosită de a transmite valorile creștin-ortodoxe prin artă în Eparhia Buzăului și Vrancei, actrița Amalia Ciolan a primit din partea chiriarhului locului distincția „Dionisie Romano”.
Spectacolul face parte din seria proiectelor pentru tineri în Eparhia Buzăului și Vrancei intitulată „Vade Mecum, juvenis”.
Prin acest program, Centrul eparhial și-a propus să încurajeze mobilitățile pentru tineret, în primul rând, din județele Buzău și Vrancea, mobilități în sens spațial - pelerinaje, vizite culturale, tabere, participări la schimburi de tineri în proiecte europene și la evenimente cultural-educaționale, dar și în sens spiritual - ieșirea din spațiul de confort și angajarea într-o călătorie a eului, într-un proces dinamic al cunoașterii de sine, de semeni, de neam și de Dumnezeu, identificarea de modele reale de viață, construirea sau reînnoirea de relații și, nu în ultimul rând, descoperirea bucuriei de a trăi activ în Biserica lui Hristos.