Spectacolul-eveniment „Bucuria Naşterii Domnului“, la Botoşani
În după-amiaza zilei de joi, 18 decembrie 2014, la Casa de Cultură a Sindicatelor din oraşul Botoşani a avut loc tradiţionalul spectacol-eveniment „Bucuria Naşterii Domnului“, desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, a mai multor stareţi şi părinţi protopopi, precum şi a sute de botoşăneni.
Bucuria Naşterii Domnului a fost vestită joi seara sutelor de botoşăneni prezenţi la Casa de Cultură a Sindicatelor printr-un concert de colinde, organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Prezent la spectacolul-eveniment „Bucuria Naşterii Domnului“, IPS Părinte Mitropolit Teofan i-a avut alături pe arhim. Ioan Harpa, stareţul Mănăstirii Popăuţi şi exarh al mănăstirilor din judeţul Botoşani, pe părinţii protoierei ai protopopiatelor Botoşani, Dorohoi, Săveni şi Darabani, pe directorii seminariilor ortodoxe din Botoşani şi Dorohoi, dar şi pe Gheorghe Sorescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani.
Grupurile care au încântat audienţa la Botoşani au fost Corul „Eclesia“ al preoţilor din Protopopiatul Dorohoi, corul cântăreţilor bisericeşti din Botoşani, Corul psaltic „Sf. Ioan Iacob Hozevitul“ al Protopopiatului Botoşani, Grupul de colindători „Floricica“ al Protopopiatului Darabani, Corul „Amvonul“ al preoţilor din Protopopiatul Săveni, Corul Bisericii „Sf. Ilie“ Negreni, Protopopiatul Săveni, Corul „Heruvimii“ al preoţilor din Protopopiatul Botoşani şi grupul de colindători al Gimnaziului Burlăneşti din Republica Moldova.
„Aş dori ca ceea ce s-a trăit în această seară aici şi ceea ce vom trăi fiecare în casele, bisericile şi mănăstirile noastre până la Crăciun şi poate până la Bobotează, cu o intensitate mai mare sau mai mică, să continue de-a lungul întregului an. Să păstraţi în memoria inimii dumneavoastră această icoană care să vă inspire, împreună cu copilul care saltă, imagine care niciodată nu deranjează, care arată că viaţa de la noi din ţară încă pulsează, că mai sunt taţi şi mame care nasc prunci, tineri care merg spre preoţie sau spre sihăstriile mănăstirilor. Atâta timp cât aceste lucruri există, orice greutate, orice păcat, viclenie sau vrăjmăşie, fie dinlăuntru - mai periculoase, sau fie din afară - mai uşor de gestionat, toate acestea nu vor reuşi să doboare dorinţa copilului de a sta în braţele mamei sau tatălui, dorinţa noastră de a cânta colinde... Îl rog pe Dumnezeu să ne dăruiască sfârşit de an binecuvântat. Să avem ieslea Betleemului binecuvântată cu Dumnezeiescul Prunc în viaţa dumneavoastră, să luptăm atât împotriva celor care încearcă să ne ucidă pruncii, adică irozii acestei lumi, dar şi împotriva uciderilor sufleteşti, care vin prin atâtea căi. Să ne dăruiască Dumnezeu har, pace şi binecuvântare!“, a spus IPS Părinte Teofan în cuvântul de învăţătură şi binecuvântare rostit la încheierea concertului.
La sfârşitul evenimentului, întreaga sală a cântat colindul „O, ce veste minunată!“, iar IPS Mitropolit Teofan a împărţit daruri celor care au colindat.