Spirometrii gratuite în 19 oraşe din ţară
Până la sfârşitul acestui an, în unităţi medicale din 19 oraşe din întreaga ţară persoanele interesate pot beneficia de spirometrii gratuite, în cadrul campaniei naţionale de depistare precoce a BPOC.
Cei care doresc să-şi testeze sănătatea plămânilor pot face acest lucru gratuit, până la sfârşitul anului, în centre din 19 oraşe din ţară şi din Bucureşti, în cadrul unei campanii iniţiate anual de Societatea Română de Pneumologie. Spirometriile, testările în baza cărora poate fi depistată bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), pot fi efectuate în unităţi medicale din judeţele Arad, Argeş, Bihor, Brăila, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Timiş, Vâlcea şi în Bucureşti.
Potrivit datelor statistice, BPOC este o boală a plămânilor care afectează aproximativ un milion de români şi despre care se estimează că va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial, în România fiind mult subdiagnosticată. Un studiu realizat în 2012, la iniţiativa Centrului pentru Politici şi Servicii de Sănătate, pe aproape 10.000 de români, arată că mulţi dintre bolnavi nu îşi dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialişti şi analize gen spirometrie fiind extrem de redus. Acelaşi studiu arată că bărbaţii sunt mult mai afectaţi de BPOC decât femeile, boala lovind în aceeaşi măsură la nivelul tututor categoriilor sociale.
BPOC este o boală respiratorie cronică, ce afectează atât bronhiile, cât şi plămânii, determinând scăderea progresivă a capacităţii respiratorii a organismului. Principala cauză a bolii este fumatul, iar simptomele care ar trebui să indice o vizită obligatorie la medic sunt: tusea seacă, dispneea (dificultatea de a respira) şi oboseala la efort.
Boala este suspectată la toţi fumătorii care acuză dispnee la eforturi moderate. Pentru un diagnostic corect, ca şi pentru evaluarea severităţii şi a evoluţiei în timp, este indispensabilă spirometria (măsurarea capacităţii respiratorii). Pacientului i se cere să expire în aparat cât de profund şi de puternic poate. Spirometria va evidenţia existenţa un sindrom obstructiv bronşic.
Potrivit medicilor pneumologi, BPOC este o boala ireversibilă. Prin urmare, tratamentul nu reuşeşte să redreseze capacitatea respiratorie până la normal, ci doar să-i stopeze scăderea în continuare. De aceea, depistarea precoce a bolii este foarte importantă, iar investigaţia recomandată este spirometria, un test simplu şi rapid, ale cărui rezultatele se primesc pe loc.