“Spitalul” care ”vindecă” jucării
În preajma apropierii Crăciunului, magazinele abundă în oferte de daruri pentru cei mici. Multe din acestea sunt poate peste posibilităţile financiare ale părinţilor. O variantă pentru o bucurie oferită copiilor mai necăjiţi poate să fie recondiţionarea jucăriilor mai vechi care s-au stricat. În acest domeniu oferta firmelor de profil este destul de limitată. În afara unor ateliere de mecanică sau lăcătuşerie care pot face reparaţii limitate de jucării, nu există încă o firmă specializată pe acest profil. Există doar o excepţie. “Spitalul de jucării”, din Bucureşti, aflat pe Strada Foişorului nr 56-58.
Proiectul acestui atelier aparţine Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti. Aici jucăriile sunt sortate pe categorii. Pluşurile se curăţă, se cos şi se dezinfectează. Jucăriile electronice, care nu se mai pot folosi şi sunt în stare proastă, se reciclează.
Jucăriile stricate sunt aduse în majoritatea lor din centrele de educaţie şi îngrijire timpurie, unde jucăriile se strică foarte repede. Sunt aduse aici, reparate şi retrimise o parte din ele la copiii părăsiţi şi singuri. Direcţia Socială a Primăriei Bucureşti are în evidenţă 4.000 de copii, iar jucăriile reparate şi curăţate ajung şi la aceştia.
Cei care lucrează la “spital” sunt voluntari. În prag de sărbători, şi nu numai, la repararea jucăriilor se lucrează şi după orele de program. Atelierele de lucru se organizează lunar şi cine doreşte poate repara jucării. Statisticile spun că, în lume, peste 1.000 tone de jucării stricate ajung la gropile de gunoi în loc să fie reciclate. S-au colectat aproape două tone de jucării. O parte din cele reparate sunt expuse la Muzeul Jucăriilor de pe Strada Şerban Vodă nr. 48. O altă parte au fost trimise la creşa „Curcubeul Magic. De Crăciun, pachetele cu jucării cadou vor fi trimise către copiii bolnavi de cancer de la Spitalul „Marie Curie“, copii din familii defavorizate ori copii cu autism sau cu sindrom Down. La “spital” se aşteaptă donaţiile celor care au păpuşi şi jucării stricate. (Corneliu Ciocan)