„Spovedania ne repune în calitatea de fii ai lui Dumnezeu”
Duminică, 26 noiembrie, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Alexandru Vlahuță, Protopopiatul Bârlad. Cu acest prilej, ierarhul Hușilor l-a hirotonit pe noul preot al acestei comunități.
Din soborul slujitorilor a făcut parte și părintele Zaharia Curteanu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Hușilor, și părintele protopop Andrei Mereuță.
În cuvântul adresat celor prezenți, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre neputința personală a tânărului bogat, ascunsă în spatele împlinirii poruncilor Legii: „Tânărul din Evanghelie, chiar dacă împlinea poruncile, chiar dacă a avut o atitudine foarte frumoasă - s-a întristat pentru că nu a putut să-L urmeze pe Domnul -, totuși a falimentat în faţa lui Hristos. Însă Hristos nu-i reproșează nimic. Așa este El, gentil, extrem de gingaș, chiar și atunci când noi nu reușim să răspundem chemărilor pe care El ni le face, și falimentăm. […]. Important este să avem capacitatea de a recunoaște unde greșim și care ne sunt defectele și să ne întristăm, ca tânărul din Evanghelie, pentru că nu reușim să le depășim. Cred că Îi vom fi dragi Domnului Hristos și în ipostazele în care ne comportăm în așa fel încât noi înșine nu ne mai recunoaștem, dar după ce ne revenim, ne este rușine de starea în care ne aflăm. Schimbarea noastră începe în momentul în care ne asumăm starea în care ne aflăm și ne întristăm - tânărul din Evanghelie era conștient de ceea ce se întâmpla cu el - și, asumându-ne, vom ajunge și în punctul în care să ne pocăim. Pocăinţa este cel mai minunat dar în viaţa noastră. Spovedania este cea care ne repune în calitatea de fii ai lui Dumnezeu, pe care am pierdut-o prin păcate. Să ne întristăm, când ne aflăm în faliment moral, și să conștientizăm că nu suntem pe calea care trebuie (pe calea cea bună). Ori de câte ori eșuăm, Dumnezeu ne așteaptă, prin Spovedanie și Împărtășanie, și ne dă har”.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul Hușilor l-a hirotonit întru preot pe diaconul Alexandru Arsene, pe seama Parohiei Alexandru Vlahuță, iar la final, l-a instalat ca paroh al acestei comunități, oferindu-i Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheile bisericii.