Sprijin concret și solidaritate pentru persoanele cu risc de îmbolnăvire

Un articol de: Marius Nedelcu - 18 Martie 2020

Eparhiile din Patriarhia Română sprijină eforturile instituțiilor statului pentru limitarea numărului persoanelor infectate cu noul coronavirus pe cât este posibil, precum și actul medical din spitale și alte centre. Astfel, Mitropolia Banatului a făcut de curând o donație de echipamente medicale, iar alte centre eparhiale contribuie prin hrană și produse oferite persoanelor aflate în carantină. 

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a donat luni, 16 martie, Spitalului CFR din Timișoara două concentratoare de oxigen, aparate nece­sare celor care sunt afectați de Covid-19, dar și pacienților cu probleme respiratorii, se arată pe site-ul http://mitropolia-banatului.ro/.

Concentratoarele de oxigen ajută la separarea oxigenului de celelalte gaze cu ajutorul unor filtre specifice prin care doar oxigenul poate trece. În acest fel pacientul respiră oxigenul în mod normal, prin masca sau canula sa. 

Conducerea Spitalului CFR din Timișoara a mulțumit Înaltprea­sfin­țitului Părinte Mitropolit Ioan pentru gestul creștinesc făcut în timpul acestei pandemii, apreciind implicarea Mitropoliei Banatului în ajutorarea celor aflați în spital, în suferințe și nevoi.

Sprijin pentru centre sociale din Arhiepiscopia Târgoviștei 

În acest context, și Arhiepiscopia Târgoviștei a făcut unele îndrumări către clerici și angajații din Sectorul social-filantropic al eparhiei. Astfel, conform Biroului de presă al eparhiei, la cantina socială a Arhiepiscopiei Târgoviștei se va servi masa în două serii (de la 12:00 – cca 35 de persoane de la Protoieria Târgoviște Nord; de la 13:00 – cca 35 de persoane de la Protoieria Târgoviște Sud), iar restul porțiilor vor fi livrate la domiciliul beneficiarilor. Persoanele din administra­ție care lucrează cu numerar (casieri) vor lua măsuri suplimentare de protecție (mască, mănuși, sub­stanțe dezinfectante). În comunicarea dintre unitățile de cult (Centrul eparhial, protoierii, parohii, mănăstiri), se vor folosi, în special, mijloacele on-line de comunicare (e-mail, Whatsapp, SMS, telefon), limitându-se, pe cât posibil, transmiterea documentelor în formă tipărită. Slujbele ocazionale (hram, Acatist, Canonul cel Mare etc.) vor avea caracter limitat la nivelul parohiei, evitându-se invitarea preo­ților și a credincioșilor din afara acesteia. La slujbele de înmormântare, preotul va da îndrumări ca participarea să fie cât mai restrânsă (eventual, doar rudele apropiate). La intrarea în instituții (Centrul eparhial și protoierii) sunt amenajate locuri speciale pentru dezinfectare (gel dezinfectant, șerve­țele antibacteriene, covorașe îmbibate cu substanțe dezinfectante), fiind desemnată o persoană care să asigure dezinfectarea celor care pătrund în instituția respectivă.

La parohii, preoții comunică cu familiile celor aflați în izolare și le asigură sprijin din partea Bisericii. De asemenea, preoții identifică nevoile urgente ale acestora pentru a ajuta, prin orice mijloace, apelând și la ajutorul membrilor comunității respective, al autorităților locale, al grupurilor restrânse de voluntari (fie că este vorba de hrană caldă, produse igienico-sanitare, îmbrăcăminte etc.). Totodată, Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Târgoviștei menține legătura cu Direcția de Sănătate Publică și Prefectura Dâmbovița pentru a identifica persoanele aflate în izolare, punând la dispoziția preoților datele necesare în vederea ajutorării lor, coordonând această acțiune la nivelul întregii eparhii.

Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Târgoviștei a identificat nevoile celor aflați în izolare în centrele Direcției de Asistență Socială Dâmbovița și continuă să ofere, pentru aceștia, produse de igienă personală. De asemenea, în baza protocolului de colaborare cu DGASPC Dâmbovița, Eparhia Târ­goviștei a intervenit cu suport material (100 de pachete de igienă personală) în toate centrele Direc­ției. Centrele sociale din eparhie sunt sprijinite constant cu alimente și produse de îngrijire personală. 

Asociația Centrul diaconal „Casa Creștină” a Arhiepiscopiei Târgo­viștei va pune la dispoziția copiilor 10 lecții de confecționare a decora­țiunilor de Paști prin canalul de Youtube al Arhiepiscopiei Târgo­viștei.

Hrană sufletească, obiecte de igienă şi alimente în Eparhia Dunării de Jos

Arhiepiscopia Dunării de Jos, în cooperare cu autorităţile de stat competente, a hotărât încheierea unui protocol de cooperare practică, în situaţii de epidemie, cu autorităţile judeţene, pentru oferirea de sprijin spiritual şi material persoanelor aflate în carantină la Galaţi, Brăila şi Tecuci, constând în: consiliere spirituală, literatură duhovnicească, materiale de igienă personală, precum şi hrană. Programul include şi persoanele autoizolate la domiciliu, acolo unde preoţii din eparhie sunt la dispoziţia credincioşilor, oferindu-le sprijinul necesar, în condiţii impuse de epidemie. Prin cantinele Arhiepiscopiei Dunării de Jos se vor acorda ajutoare în urma consultării cu Inspec­toratul pentru Situaţii de Urgenţă.