Sprijin pentru femeile de la sate prin campania de prevenție a cancerului de col uterin

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 17 Ianuarie 2020

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, împreună cu o echipă de medici de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București (IOB), au efectuat în anul 2019 13 activități în cadrul campaniei „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”. În total, în cadrul acestui proiect medical, 288 de femei au beneficiat de testul Babeș-Papanicolau, precum și de alte consultații de specialitate. 

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului împreună cu o echipă de medici de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București (IOB) au desfășurat în anul 2019 campania „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”, destinată femeilor din mediul rural, fără posibilități de a merge la doctor sau neasigurate medical, cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. În cadrul campaniei au fost consultate 288 de femei. 

În ianuarie 2018 a fost semnat un protocol de colaborare între Patriarhia Română și Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Tres­tioreanu” din București, în vederea organizării de acțiuni medicale cu caracter umanitar, scopul fiind depistarea precoce a cancerului. „În anul 2019 ne-am deplasat în 13 localități și au fost consultate 288 de femei, dintre care 10 persoane au avut nevoie de colposcopie și tratament special, iar 89 au necesitat tratament pentru infecții și inflamații. Suplimentar, 169 de femei au beneficiat și de un examen clinic mamar. S-au realizat și câteva intervenții chirurgicale”, a precizat dr. Virgiliu Mihail Prunoiu, coordonatorul Programului de Screening al Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”.

În perioada 2018-2019, în cadrul campaniei „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin” au fost investigate 628 de femei, iar alte 50 au fost informate despre impor­tanța prevenirii cancerului. „Am continuat campania, aducând în plus, în anul 2019, un consult mamar, de care au beneficiat doamnele care au venit la examinare în cadrul acestei campanii. Acest aspect a fost unul foarte important, dar fiind faptul că leziunile se observă foarte ușor de către medicii specialiști și pacientele sunt îndrumate pentru continuarea investi­gațiilor către clinicile specializate. La 147 de femei au fost constatate atât infecții, cât și alte probleme de sănătate. 47 de doamne au fost depistate cu leziuni precursoare canceroase, având șansa de a fi salvate prin această campanie”, a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. 

Pentru implicarea socială în aria medicală, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au fost premiați de către președintele Asociației Medicale Române, acad. prof. Constantin Ionescu-Târgo­viște, în cadrul congresului anual. Evenimentul a fost organizat în Aula Academiei Române în data de 19 aprilie 2019.