Sprijin pentru Grecia

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 26 Iulie 2018

Timp de trei zile, Grecia se află în doliu național, declarat de premierul Alexis Tsipras, după ce luni seara au izbucnit în apropiere de Atena cele mai violente incendii de vegetaţie înregistrate în ultimii ani în această țară, care au făcut zeci de victime. Statele europene au mobilizat avioane şi echipe de pompieri pentru a ajuta la eforturile de salvare, inclusiv România, care a trimis două aeronave militare în sprijinul autorităţilor de la Atena.

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a anunţat ieri că două aeronave au decolat ieri de pe Baza 90 pentru a sprijini Grecia în eforturile autorităţilor de acolo de a stăvili cele mai grave incendii izbucnite vreodată în această țară. Este vorba despre o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, şi despre un aparat de zbor C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, puse la dispoziţie de Ministerul Apărării în cadrul mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene (UE), care coordonează răspunsul la dezastre la nivelul UE. Deocamdată, acesta este sprijinul pe care România îl pune la dispoziţia Greciei, a precizat Mihai Fifor, care a adăugat că „în cazul în care e nevoie de mai mult, cu siguranţă vom fi alături de colegii noştri eleni”. Ministrul apărării a menționat că 20 de militari se vor ocupa de operarea celor două aeronave.

Potrivit unui bilanț provizoriu, incendiile devastatoare din Grecia s-au soldat cu moartea a cel puţin 80 de persoane, iar circa 200 de adulţi şi copii au fost răniţi, au informat miercuri dimineața oficialii locali, citaţi de DPA. Primarii din zonele afectate susţin că numărul victimelor ar putea fi mult mai mare, având în vedere că cel puțin 100 de persoane sunt date dispărute.
Potrivit declarațiilor ministrului grec al protecţiei civile, Nikos Toskas, incendiile au fost aduse sub control, cu excepția celui din munţii Geraneia, la aproximativ 70 de kilometri vest de Atena, care, ieri dimineață, era singurul în continuare activ.

În staţiunea litorală Rafina, la est de Atena, puternic afectată de incendii, echipele de ajutor şi voluntarii continuă să caute victime în casele arse. Primarul oraşului Rafina, Vangelis Bournous, a estimat că 1.200 de case au fost distruse doar în oraşul său. „Echipele de salvare merg din uşă în uşă şi caută victime”, a spus Bournous, potrivit postului de televiziune grec Skai. Rudele a zeci de persoane date dispărute au creat un site cu cei despre a căror soartă nu se mai ştie nimic.

Incendiile de vegetaţie, cele mai puternice înregistrate în Grecia în ultimii ani, au izbucnit în apropiere de Atena. Un focar s-a înregistrat la vest de capitală, în apropierea oraşului Kineta, iar altul în apropierea oraşului port Rafina.

În urma solicitării de către Atena a ajutorului internaţional, numeroase state precum Cipru, România şi Italia au trimis aeronave sau pompieri pentru lupta împotriva incendiilor. Printre statele care au oferit, de asemenea, asistenţă se numără Israelul, Statele Unite ale Americii, Spania și Turcia.

Cât privește posibilitatea ca printre victime să fie și cetățeni români, Ambasada României la Atena a anunțat că nu are înregistrate solicitări de asistenţă consulară, după cum a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Misiunea diplomatică este în contact permanent cu celula de criză activată la nivelul MAE elen.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Nicolae Demetriade, a declarat că nici un turist român nu a fost afectat de incendiul de lângă Atena, zona respectivă fiind frecventată, în principal, de turişti eleni: „Nici un turist român nu este afectat de incendiul din apropierea Atenei fiindcă turiştii români sunt în alte zone. Această zonă afectată de incendiu este dedicată, în principal, turiştilor eleni. Ne-am interesat la toate agenţiile de turism româneşti care au vândut vacanțe în Grecia. Nu a fost raportat nici un caz de afectare a vreunui turist”.

Potrivit şefului ANAT, circa 700.000-800.000 de turişti români vizitează Grecia în fiecare an, iar în prezent se estimează că s-ar afla acolo aproximativ 100.000-120.000 de români.