Sprijin pentru producătorii locali
Noua lege privind comercializarea produselor alimentare vine în sprijinul producătorilor români care vor putea comercializa eficient produsele locale. Mai mult decât atât, încurajează tinerii fermieri să activeze în sectorul agroalimentar. Marile magazine vor avea în curând 51% produse românești, marfă asigurată prin programul "lanțul scurt”.
Conceptul se bucură de succes în multe țări din Uniunea Europeană și, în ultima perioadă, se află tot mai mult în atenția fermierilor și a consumatorilor. Comerțul de tip lanț scurt pare a fi o metodă rentabilă și eficientă de promovare a produselor autohtone. Mai mult decât atât, fiind o țară cu potențial agricol, integrarea micilor producători pe piață va stimula acest sector și va contribui la dezvoltarea economiei rurale. Cererea consumatorilor pentru `produse locale”, împreună cu nevoia producătorilor de a comercializa propriile bunuri agricole, încurajează producătorii și tinerii fermieri să investească în sectorul agrar și va valorifica cu succes potențialul local al țării. Noua lege a stârnit valuri de comentarii contradictorii. Dacă unele persoane susțin ințiativa în timp, alții o califică ca nereușită.
Totuși, se pare că românii care muncesc în străinătate sunt cei mai optimiști, deoarece au observat implementarea cu succes a acestei legi în țările unde muncesc. "Legea asta a fost dată acum câțiva ani în Spania și funcționează foarte bine. Când mergi prin magazine în România, rămâi stupefiat că nu știi ce să alegi și ce să cumperi. În plus, pierzi o oră doar stând să citești de unde sunt produsele. În Spania ai de ales între produsele producătorilor locali și alte două sau trei tipuri de marcă internațională”, spune Alina, o româncă stabilită acolo. Un alt român, Sorin, crede că noua lege va reduce plecarea în străinătate la munci agricole. "O lege foarte bună, produsele românești sunt și ele foarte bune, doar că, din păcate, românii le-au cam uitat gustul. România a fost și o să fie o țară foarte bună din punct de vedere agricol. Țăranul român o să revină la ceea ce a fost, până să apară pe piața românească produsele cu pesticide. În plus, se pot crea și locuri de muncă, iar românii nu vor mai fi nevoiți să plece în țări străine la căpșuni sau la alte munci agricole”, continuă acesta.
Deși țara noastră are potențial agricol, fermierii spun că nu pot să asigure în totalitate consumul intern de fructe și legume. Iarna, aproape toate produsele proaspete de pe rafturi provin din import. „Deficitul acesta foarte mare vine şi din lipsa de competitivitate a agricultorului român şi din lipsa de facilităţi fiscale. Din ţări precum Turcia vin volume importante de legume proaspete, la nişte preţuri care sunt sub preţul de producţie”, spune Emil Dumitru, preşedinte ProAgro. Reprezentanții Ministerului Agriculturii susțin că noua lege a vizat cu prioritate sectorul legumelor şi fructelor, unde România se confruntă cu importuri masive. "Legea a vizat cu prioritate sectorul legumelor şi fructelor, unde România se confruntă cu importuri masive, iar ulterior s-a extins şi la alte produse. Cel puţin în perioada în care România este capabilă să producă, fără să utilizeze serele şi solariile, respectiv în sezonul răcoros, este clar că poate să asigure aprovizionarea ţării cu produsele care se fac în România”, a afirmat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, în cadrul unei emisiuni TV. Dacă nu vor avea pe rafturi 51% produse românești, comercianții vor fi sancționați cu amenzi cuprinse îmtre 100.000 și 150.000 de lei, iar în caz de abateri repetate, marile magazine vor putea fi închise până la șase luni.