Stare de alertă energetică în Republica Moldova

Data: 18 Octombrie 2021

Comisia Naţională pentru Situaţii de Urgenţă a Republicii Moldova a instituit starea de alertă în sectorul energetic, întrucât autorităţile moldovene nu au ajuns la un acord cu Gazprom în vederea livrărilor de gaze după 30 octombrie. Responsabilii de la Chişinău au declarat că nu au acceptat preţul exorbitant pentru gazele naturale cerut de Gazprom prin noul contract.

„Preţul propus de partea rusă, noi considerăm că nu este acceptabil pentru Republica Moldova”, a declarat ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu.

Oficialul a dat asigurări că cetăţenii nu vor fi afectaţi de starea de alertă. „Sunt mai multe grupuri de lucru şi un plan de acţiuni care va fi realizat”, a menționat el, adăugând că „Guvernul pregăteşte o serie de ajutoare pentru perioada de dificultate”.

Starea de alertă a fost introdusă pentru ca instituţiile responsabile să poată lua măsurile necesare. Se va elibera păcură din rezerva de stat pentru a reduce consumul de gaze naturale, iar societatea de stat Energocom este mandatată să negocieze cu statele vecine pentru surse alternative de gaze, a detaliat ministrul, citat de Agerpres.

Fostul consilier prezidenţial în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, crede că Rusia, prin intermediul gigantului Gazprom, exercită presiuni asupra moldovenilor pentru că, la ultimul scrutin, au ales o guvernare pro-europeană.

„De la 1 octombrie, Gazprom ne-a trecut la preţuri speculative, preţuri spot, în timp ce noi, timp de 14 ani, am avut un contract cu preţuri pe termen lung, legate de preţul la petrol, deci era o formulă de calcul. Gazprom acum s-a folosit de situaţie”, a declarat expertul la un post tv, potrivit Agerpres. (C. Z.)