Stareții și starețele din Episcopia Oradiei reuniți în sinaxă
La Mănăstirea Izbuc s-a desfăşurat sâmbătă, 14 mai, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, sesiunea de primăvară a Sinaxei stareţilor, stareţelor şi egumenilor aşezămintelor monahale din Episcopia Oradiei.
Sinaxa monahală a fost precedată de săvârşirea Dumnezeieștii Liturghii de către Preasfințitul Părinte Sofronie în Biserica „Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”. Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să se străduiască în dobândirea și prețuirea curăției sufletești, cea care ne asigură vederea lui Dumnezeu, așa cum învață și făgăduiește Domnul Iisus Hristos în Fericirile rostite în Predica de pe munte. Programul liturgic s-a încheiat cu slujba de Te Deum, săvârşită de ierarh.
Lucrările sinaxei monahale au fost prezidate de Preasfințitul Părinte Sofronie și s-au desfășurat în trapeza reședinței de protocol a Mănăstirii Izbuc, la care au luat parte toţi stareţii, stareţele şi egumenii aşezămintelor călugărești din Eparhia Oradiei. Ierarhul a reliefat, cu acest prilej, providențiala propunere a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României de a proclama anul 2022 ca „An omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „An comemorativ al marilor sfinți isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”, anul curent constituindu-se într-un răstimp ideal de a reflecta la importanța păcii și cordialității între popoare, două coordonate care au ca fundament recunoașterea necondiționată a chipului lui Dumnezeu din fiecare persoană umană.
Arhim. Atanasie Paleu, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Cruce” din Oradea, a citit referatul „Rugăciunea în viaţa Bisericii şi a creştinului”, în calitate de autor al acestuia.
Preasfinția Sa l-a felicitat pe arhim. Atanasie Paleu pentru referat, apoi a vizitat împreună cu conducătorii așezămintelor monahale din eparhie șantierele de la noua Biserică „Așezarea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Gheorghe în Lida” și de la noul Centru pastoral-cultural „Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului” și „Sfinții Cuvioși Siluan Athonitul și Sofronie de la Essex”.