Stavridul, un peşte gustos şi uşor de preparat

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 02 Septembrie 2024

Stavridul este un peşte cu puține oase și o aromă delicată, care se găsește în nordul și estul Oceanului Atlantic, Marea Mediterană, Marea Marmara și Marea Neagră. Este un pește gras, de
înaltă calitate, care ar trebui inclus în dietă în mod regulat. Spre deosebire de alți pești, stavridul conține puține metale grele, de aceea este recomandat consumul său pe cât de des posibil. În plus, oferă proteine de înaltă calitate și asigură necesarul zilnic de acizi grași Omega 3, beneficii pentru sănătatea inimii și a creierului. Stavridul se gătește în mai multe moduri: prăjit, pe plită, la cuptor, marinat, în sos de roșii etc.

Rețete

Stavrid pane

Ingrediente: 500 g stavrid proaspăt dezosat, 3 ouă, 100 g făină de grâu, 100 g pesmet, sare și piper după gust, ulei pentru prăjit, lămâie și pătrunjel pentru ornat. Preparare: Se spală bine stavridul şi apoi se tamponează cu șervețele de bucătărie, pentru a scoate surplusul de apă; se presară puțină sare și piper pe deasupra. Separat, se bat cele trei ouă cu puțină sare și 4 linguri de făină, după care se trece fiecare bucată de pește prin acest amestec; se dă prin pesmet și se pune la prăjit în uleiul încins. Se poate servi cu diverse garnituri, cu mujdei de usturoi, bucățele de lămâie și pătrunjel tocat deasupra.

Stavrid marinat

Ingrediente: 2 kg stavrid proaspăt curățat, 1 l apă, 250 ml oțet, boabe de piper, boabe de ienibahar, boabe de coriandru, 3 linguri sare neiodată, 1 lingură zahăr sau miere de albine, 4-5 frunze de dafin, 2 cepe albe și 2 morcovi. Preparare: Peștele proaspăt curățat se pune pentru aproximativ o oră în apă cu puțină sare, apoi se scurge bine și se presară cu sare grunjoasă neiodată; se amestecă bine și se lasă așa pentru încă o oră, timp în care acesta capătă fermitate și se elimină surplusul de apă. După ce s-a sărat suficient, se spală peștele și se pune într-un vas, în care se adaugă legumele tocate julien și condimentele. Se amestecă bine toate ingredientele, apoi se pune totul în borcane, după care se toarnă saramura. Pentru saramură, se amestecă într-un vas potrivit 1 litru de apă, 250 ml de oțet, 3 linguri de sare neiodată, zahărul sau mierea şi se amestecă bine până se dizolvă sarea, apoi se pune în borcane. Se închid ermetic și se țin la rece. În 3-4 zile este gata de consum. După deschiderea borcanului, se va ține la frigider.