Ștevia are proprietăți antibacteriene, antiglicemice și antihipertensive

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 07 Aprilie 2017

Ștevia este o plantă des în­tâlnită în România și, deși este bogată în vitaminele A, E, B, C și K, în săruri minerale - potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc - dar și în proteine și fibre, nu este atât de cunoscută astăzi așa cum era pe vremea bunicilor. Aceș­tia din urmă îi știau proprie­tățile benefice pentru organism, de aceea o consumau foarte mult primăvara. Nutriționiștii aduc ștevia în prim plan în acest sezon tocmai pentru că este folositoare organismului. Planta ne ajută să eliminăm lichidul de prisos din corp, ne scapă de oboseala minții și a trupului și detoxifică organismul. De asemenea, îmbună­tățește nivelul de energie, întă­rește sistemul imunitar și stimu­lează activitatea mentală.

Numeroase studii arată că ștevia este indicată în prevenirea și tratarea a numeroase afecțiuni și pentru că are proprietați antibacteriene, antiseptice, antimicrobiene, antioxidante, antiglicemice și antihipertensive. Pot fi tratate cu ștevie afecțiuni precum hipertensiune arterială, diabet, oboseală, indigestie, deranjamen­te stomacale, arsuri, slăbire, gri­pă, răceală, gingivită, carii dentare, osteoporoză, candida, infec­ții, dermatită. Poate fi folosită și în tratamente cosmetice, pentru reducerea ridurilor sau pentru a scăpa de mătreță. Ștevia poate fi consumată ca atare, în diverse salate, sau pre­parată ca mâncare solidă sau ciorbe. Iată o rețetă simplă de mâncare de ștevie.

Rețetă:

Ingrediente: 1 kg ștevie, 1-2 cepe, 2-3 căței de usturoi, 2 linguri pastă de roșii, boia de ardei dulce, sare, ulei.

Ștevia se spală bine și se opă­rește puțin, apoi se toacă mărunt. Se pune ceapa la călit în puțin ulei, se înăbușă cu apă, după care se adaugă ștevia. Se lasă la fiert maximum 15 minute. Apoi se adaugă usturoiul, pasta de roșii și boiaua de ardei dulce și se mai lasă la fiert aproximativ 10 minute. Poftă bună!