Stimulente pentru angajarea celor din categorii vulnerabile
Guvernul va acorda până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă, iar pentru anumite categorii de angajaţi pentru care angajarea este mai dificilă, precum tinerii absolvenţi sau persoanele aflate aproape de pensionare, vor fi create instrumente de stimulare a angajărilor mult mai generoase, prin care se va acoperi un procent semnificativ din salariul brut o perioadă de timp mai lungă.
Guvernul pregătește o serie de măsuri care să stimuleze angajarea șomerilor și a persoanelor din anumite categorii defavorizate. „Vom acorda până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă, care vor oferi locuri de muncă cetăţenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă, pe o perioadă de cel puţin trei luni. De asemenea, există o serie de cetăţeni, de categorii de angajaţi pentru care angajarea este mai dificilă, cum sunt tinerii absolvenţi, cum sunt persoanele aflate aproape de vârsta de pensionare şi care mai greu îşi găsesc locuri de muncă pe piaţa muncii. Pentru aceste categorii vom dezvolta instrumente de susţinere a angajărilor mult mai generoase, susţinând un procent semnificativ din salariul brut o perioadă de timp mai lungă. Sigur că aceste măsuri vor fi luate cu anumite condiţii, pe care, evident, noi le considerăm fireşti, şi anume, după încetarea perioadei de plată a sumei în cadrul măsurilor active, o perioadă de timp, compania să menţină angajaţii care au beneficiat de aceste măsuri active“, a explicat prim-ministrul Ludovic Orban, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.
De asemenea, va fi stimulată menținerea angajaților în domeniile afectate de măsurile de restricţie sau de criza economică prin alocarea a până la 41,5% din salariul brut.
„Pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile, după data de 1 iunie, vom continua plata şomajului tehnic. Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea, ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţi, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%, pentru fiecare angajat care îşi reia activitatea în cadrul companiei în care a lucrat“, a afirmat Orban.
Guvernul va adopta şi un act normativ care să vizeze susţinerea zilierilor. Potrivit oficialilor guvernamentali, există aproape 600.000 de români care s-au aflat în şomaj tehnic şi până la 700.000 de români care în perioada următoare vor fi în căutarea unui loc de muncă. Astfel, unui număr de aproape 350.000 de persoane le-a fost încheiat contractul de muncă, iar între 300.000 şi 350.000 de români s-au întors în ţară şi vor vrea să se angajeze.
(Cristina Zamfirescu)