Stimulente pentru angajatorii de şomeri şi tineri
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a lansat cel mai mare pachet de măsuri finanţat din fonduri europene, în valoare totală de peste 550 de milioane de euro, destinat şomerilor şi tinerilor defavorizaţi dar şi firmelor care vor să angajeze şomeri şi tineri, în special din mediul rural. „Sprijinim în acelaşi timp şi angajatorii şi pe cei care doresc să-şi găsească un loc de muncă, oferind stimulente care să-i pună în valoare pe tineri, o resursă valoroasă a României”, a afirmat ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica.
Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman (AM POCU), din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), a lansat cinci ghiduri de finanţare în valoare totală de 551 milioane de euro, pentru proiecte care vizează reducerea şomajului şi creşterea ocupării, în special în rândul tinerilor.
„Este cel mai mare pachet de măsuri finanţat din fonduri europene destinat şomerilor, inclusiv tinerilor NEET, şi îmbunătăţirii situaţiei de pe piaţa muncii din România. Sprijinim în acelaşi timp şi angajatorii şi pe cei care doresc să-şi găsească un loc de muncă, oferind stimulente care să-i pună în valoare pe tineri, o resursă valoroasă a României”, a afirmat ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica.
Cele cinci apeluri de proiecte, cu finanţare din Programul Operaţional Capital Uman (POCU), vizează inserţia în piaţa muncii pe de o parte a tinerilor NEET (persoane între 15 şi 24 de ani care nu au loc de muncă, nu urmează nici un program educaţional sau de formare), pe de altă parte a celorlalte categorii de şomeri şi persoane inactive.
Proiectele care se doresc atrase vizează sprijinirea forţei de muncă prin servicii de formare profesională, certificare a competenţelor şi prime de mobilitate, prime de stabilitate, subvenţii pentru angajatorii care angajează şomeri de lungă durată, în special din mediul rural, precum şi tineri.
„Sperăm ca antreprenorii să se bucure de această finanţare, pentru că încercăm să preluăm o parte din costurile cu ucenicia, cu angajarea sau cu mobilitatea pentru o parte din cei care angajează şomeri”, a spus secretarul de stat în MDRAPFE Mihaela Toader, la conferinţa „Criza forţei de muncă în construcţii - provocări şi soluţii”.
Ea a adăugat că acestea sunt scheme de granturi, iar contribuţia privată este mică, sub 5%, deci nu există o povară administrativă pentru firme. Aceste apeluri sunt deschise până în luna ianuarie.
„Prin urmare, vă rugăm să vă uitaţi dacă găsiţi resursele necesare să antrenaţi această mare masă de şomeri şi inactivi. Mediul rural în România este afectat de mai multe condiţii greu de abordat. Pe de o parte ai lipsa diversificării, cei de acolo nu au unde să se angajeze, ai lipsa de formare şi mai sunt cei care îşi desfăşoară activitatea în propria gospodărie. Aceştia nu figurează în înregistrările ANOFM sau ale Ministerului Muncii, nu le cunoaştem nivelul de calificare, nu ştim profilul pe care îl au sau la ce ar putea ei să fie buni, pentru că sunt convinsă că orice om poate să fie bun la ceva”, a continuat secretarul de stat.
Din suma totală de 551 milioane de euro, cererile de proiecte pentru sprijinirea inserţiei pe piaţa muncii a tinerilor NEET au o valoare totală de 254 milioane de euro, aici intrând şi sprijinul pentru programe de ucenicie şi stagii.
Restul de 297 milioane de euro vizează celelalte categorii de şomeri şi persoane inactive, care nu sunt în categoria tineri NEET, din care: 206 milioane euro pentru programe de ucenicie şi stagii; 91 milioane euro pentru subvenţionarea locurilor de muncă şi acordarea de prime de mobilitate (prima de încadrare, prima de instalare, prima de relocare, prima de activare).