„Străbunicul” copacilor

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 06 Iunie 2023

Aflat într-o pădure din sudul statului Chile, un chiparos uriaş de Patagonia este pe cale să fie desemnat în mod oficial cel mai bătrân arbore de pe Terra, informează AFP. Acest exemplar din specia Fitzroya cupressoides, înalt de 28 m, cu un diametru de 4 m şi botezat „străbunicul”, are o vechime de aproximativ 5.000 de ani. El ar fi mai „vârstnic” decât actualul deţinător al recordului mondial, „Mathusalem”, un pin Brist­lecone vechi de 4.850 de ani, conservat în SUA, într-un loc ţinut secret de autoritățile americane. „Este un supravieţuitor. Nici un alt copac nu a avut ocazia de a trăi atât de mult”, a declarat cercetătorul chilian Antonio Lara, care face parte din echipa ce studiază vârsta copacului.

„Gran Abuelo” a fost descoperit în 1972 de pădurarul Anibal Henriquez. Nepotul acestuia, Jonathan Barichivich, este în prezent unul dintre oamenii de ştiinţă care cercetează specia, în cadrul unui laborator din Paris. În 2020 a extras, alături de Antonio Lara, un eşantion din trunchiul arborelui, nereușind să ajungă în centrul său. Eşantionul a fost datat oficial ca având 2.400 de ani şi, graţie unui model predictiv, în 80% din simulări a reieșit că arborele ar avea peste 5.000 de ani.

Martor al ultimilor cinci milenii, arborele este considerat o formidabilă „capsulă a timpului” ce stochează informaţii despre mediu și adaptarea la schimbările climatice. Copacii multimilenari sunt extrem de rari. Cei mai mulţi dintre arborii „bătrâni” au mai puţin de 1.000 de ani şi foarte puţini au supraviețuit mai mult de 2.000 sau 3.000 de ani.