Studenții teologi au început anul universitar
Luni, 5 octombrie, a debutat noul an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. Studenții și profesorii au participat la Sfânta Liturghie și la slujba Te Deum-ului, săvârșite la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte preoți profesori de la Facultatea de Teologie.
Așa cum este tradiția, noul an universitar a început și pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din București prin săvârșirea unor rugăciuni speciale pentru sănătatea și luminarea minții studenților teologi spre învățarea și înțelegerea dreptei credințe. Ieri-dimineață, studenții teologi au participat la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte și preoți, cadre didactice la facultatea bucureșteană. În continuare a fost oficiată și rânduiala Te Deum-ului la începutul anului universitar, în cadrul căruia au fost rostite rugăciuni pentru studenți, profesori și obștea credincioșilor prezentă la slujbă. La sfintele slujbe au participat și: Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, din Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient; prof. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității București; Romeo Moșoiu, consilier al ministrului educației și cercetării științifice.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a spus că tinerețea este timpul entuziasmului, dar și al dobândirii cunoștințelor sfinte și al înțelepciunii necesare vieții omului matur. „Astăzi, când începe un nou an universitar, o întrebare care ar trebui să vă urmărească în fiecare zi este aceasta: «Când își va îndrepta tânărul calea sa și când va păzi cuvintele lui Dumnezeu?». Din păcate, în societatea modernă, tinerețea este adeseori asimilată libertinajului, distracției, bucuriilor de orice fel. Și societatea antică păgână a trecut prin aceeași experiență. Sfântul Grigorie de Nazianz în encomionul sau cuvântul de laudă rostit la moartea marelui Vasile își aduce aminte de anii studenției lor de la Atena, o cetate eminamente păgână, chiar și la sfârșitul secolului al III-lea. El amintește de o serie de ritualuri păgâne prin care tineretul universitar sărbătorea tinerețea și libertatea. Însă, în societatea creștină, tinerii au avut o cu totul altă orientare. Din tinerețe, creștinii au lucrat la îndreptarea căilor lor, adică a pornirilor care sunt inerente tinereții, dar pe care le-au cultivat și îndreptat în slujirea familiei, societății și a lui Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa.
În continuare, rectorul Universității București, prof. dr. Mircea Dumitru, a spus că Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” își merită locul în rândul facultăților din Universitatea București, pentru că misiunea învățământului teologic ortodox este importantă pentru poporul credincios, dar și pentru întreaga societate. „Am aflat cât de importantă, dar și cât de dificilă și complexă este misiunea pe care ați ales-o dumneavoastră, studenții, care vă pregătiți ca în viitor să preluați și să continuați această frumoasă tradiție a Bisericii noastre naționale. Este un prestigiu deosebit pe care întreaga Biserică și slujitorii ei îl au în întreaga societate, o încredere mare pe care o aveți din partea noastră, dar aceasta se corelează și cu o răspundere deosebită”, a spus rectorul Universității București. La rândul său, părintele prof. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, a subliniat faptul că în aceste vremuri studenții teologi sunt chemați să se implice mai mult în viața cetății, în societate, prin mărturisirea unei credințe vii. „Toate cunoștințele noastre nu le adunăm pentru noi înșine. Ne străduim să cunoaștem mai mult pentru a ne forma ca misionari, dar apoi trebuie să împărtășim cunoștințele noastre și credincioșilor”, a spus părintele decan.
Studenți din anul I au participat ieri la un curs festiv susținut de părintele decan Ștefan Buchiu, care a rostit un cuvânt de bun venit tinerilor învățăcei.