Studiu privind mecanismele care asigură echilibrul în familie

Data: 19 Iunie 2024

Comunicarea insuficientă și cheltuirea banilor sunt considerate de români principalele cauze ale certurilor în familie, arată un studiu realizat de Centrul de Informare, Prevenire, Risc şi Analiză (CIPRA), prezentat luni la o dezbatere la Parlament. Este un studiu care oferă decidenţilor posibilitatea de a identifica factorii care stau la baza unei vieți de familie armonioase, a spus deputatul Iulius Firczak. 

Studiul, realizat în luna iunie pe un eşantion de 1.008 intervievaţi, cu ajutorul Reveal Marketing Research, a fost prezentat la dezbaterea „Îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor şi promovarea egalităţii de şanse”, organizată de ­CIPRA şi Comisia pentru egalitatea de şanse a Camerei Deputaţilor. Cercetarea a analizat aspectele ce influenţează calitatea vieţii de familie, de la factorii predominanţi de stres pentru părinţi sau cauzele conflictelor în familie până la dificultatea de a menţine un echilibru între obligaţiile profesionale şi cele familiale.

Potrivit studiului, 45% dintre respondenţi petrec între 3 şi 5 ore pe zi cu copiii, iar 78% se consideră părinţi foarte buni. Printre lucrurile pe care le fac pentru copiilor lor, părinții au indicat: timpul petrecut împreună (67%), preocuparea faţă de sănătatea (50%) și alimentația lor (47%), concediile (44%), cumpărarea lucrurilor dorite de copii (35%), înscrierea lor la cursuri (33%).

Între temerile pe care le au părinţii se numără dependenţa copiilor de dispozitive digitale (62%), consumul de droguri (47%) şi bullyingul (42%). Comunicarea şi încrederea sunt indicate de 91% dintre părinţi ca fiind aspectele cele mai eficiente în educarea unui copil. „Observăm pe ultima poziţie recompensele şi/sau pedepsele”, a arătat Nadia Lazăr, director executiv al CIPRA.

La capitolul cauze ale conflictelor în familie, respondenţii au menționat comunicarea insuficientă (41%), împărţirea cheltuielilor (38%) şi timpul prea puţin petrecut împreună. Sursele de stres în familie indicate au fost preocuparea de a asigura copilului un viitor bun, cea de a fi un părinte implicat, de a petrece timp de calitate cu copiii sau de a le asigura un standard de viaţă mai ridicat.

Vicepreşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse, Carmen Holban, a afirmat, la dezbatere, că starea de bine a copiilor este „esenţială”, menţionând că, „în încercarea de a echilibra responsabilităţile profesionale cu cele personale, uneori uităm de copiii noştri”.

La rândul său, deputatul minorităţilor naţionale Iulius Firczak a spus că apreciază importanţa studiului, ca instrument de identificare a mecanismelor care asigură echilibrul în familie. „Problemele din cadrul familial pot avea consecinţe economice semnificative, deoarece ele afectează atât bunăstarea individuală, cât şi eficienţa şi productivitatea economică la nivelul societăţii”, a spus Firczak. (C. Z.)