Sub ocrotirea Maicii Domnului
La praznicul „Acoperământul Maicii Domnului“, Mănăstirea Brebu şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în pa-raclisul de vară al mănăstirii.
Ca în fiecare an, şi anul acesta foarte mulţi credincioşi au participat la sărbătoarea mănăstirii. În cadrul slujbei s-a rostit o rugăciune de mulţumire pentru Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, care a împlinit 12 ani de slujire arhierească, iar în numele preoţilor din Protopopiatul Reşiţa, pe raza căruia se află şi Mănăstirea Brebu, pr. protopop Nicolae Mirişan a urat Preasfinţiei Sale ani de arhierie cu roade îmbelşugate de la Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
Chiriarhul a mulţumit obştii monahale pentru osteneală şi statornicie în misiunea pe care o fac în rândul credincioşilor care păşeşc în curtea mănăstirii, ţinând şi un cuvânt de învăţătură despre importanţa cinstirii Maicii Domnului în Biserica Ortodoxă, precum şi în Episcopia Caransebeşului: „Multe mănăstiri, dar şi biserici au ca şi hram praznicul de astăzi al Maicii Domnului, care deşi nu este trecut cu cruce roşie în calendarul nostru creş-tin ortodox, acesta rămâne o sărbătoare a sufletului fiecărui credincios care o iubeşte şi o preacinsteşte pe Născătoarea de Dumnezeu şi Maica Lumi-nii. De aceea spun că în fiecare an, în episcopia noastră este o mare sărbătoare şi o mare bucurie, preoţi călugări şi maici, credincioşi şi credincioase vin să se roage împreună, dar şi să privegheze la această sfântă mănăstire care se află între cele două municipii ale judeţului nostru, dar şi la vatra pustnicească de la Mănăstirea Călugăra, unde, de asemenea, astăzi este prilej de bucurie şi de mare sărbătoare. Am citit din primul condac al Acatistului Acoperământului Maicii Domnului şi am văzut acolo, în sinteză, iubiţi credincioşi şi credincioase, descrierea şi importanţa praznicului de astăzi pentru creştinii de pretutindeni“.
Mănăstirea Brebu a luat fiinţă în anul 1997 din iniţiativa administraţiei locale a comunei Brebu, precum şi a credincioşilor din această comună, care au donat terenul numit „Valea Popii“, necesar construirii unei aşezări monahale. Piatra de temelie pentru biserica mănăstirii s-a pus în toamna anului 1997 de către IPS Laurenţiu Streza, la vremea respectivă Episcop al Caransebeşului, aceasta fiind definitivată şi sfinţită în anul 1999 prin osteneala monahiei Sofronia Crâşmar dimpreună cu obştea monahală şi ajutorul credincioşilor din Brebu, Soceni, Ezeriş, Cornuţel, Ruginosu, precum şi cu sprijinul oamenilor de bună credinţă din Reşiţa şi Caransebeş.
Construcţia ansamblului monahal a fost definitivată şi are în componenţă paraclis de vară, corp de chilii, trapeză şi ateliere de croitorie şi pictură. În anul 2000, la propunerea chiriarhului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat transformarea Schitului „Acoperă-mântul Maicii Domnului“ în mănăstire de călugăriţe. La final, toţi credincioşii au primit i-coniţe şi daruri din partea mănăstirii, luând parte deopotrivă şi la agapa dragostei frăţeşti.