Subvenţii pentru locurile de muncă nou-create de IMM-uri
Locurile de muncă nou-create în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii vor putea fi subvenţionate de către stat din fonduri europene: o iniţiativă legislativă se află în pregătirea autorităţilor, după cum a afirmat ministrul delegat pentru mediul de afaceri, IMM-uri şi turism, Florin Jianu.
Statul va suporta toate costurile, timp de un an de zile, pentru locurile de muncă nou-create în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii, autorităţile pregătind în acest sens o iniţiativă legislativă. Subvenţionarea ar urma să se realizeze din fonduri europene, după cum a anunţat ieri, la IMM Forum 2014, ministrul delegat pentru mediul de afaceri, IMM-uri şi turism, Florin Nicolae Jianu, citat de Agerpres. Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a declarat la rândul său că singura condiţie pentru unităţile beneficiare este ca acel loc de muncă să fie menţinut încă şase luni, dar nu neapărat şi persoana angajată iniţial. Potrivit ministrului fondurilor europene, acest program va fi lansat până la finalul lunii aprilie, când ministerul pe care îl conduce şi-a propus să finalizeze evaluarea proiectelor şi semnarea contractelor de finanţare pentru ultimele sume neutilizate pe programele operaţionale, finanţate din fonduri europene, privind capitalul uman (POSDRU) şi respectiv competitivitatea (POSCCE), totalizând 1,3 miliarde de euro. Aceeaşi sursă precizează că alocările de la Uniunea Europeană au vizat în principal proiectele publice, în proporţie de peste 70%, iar pentru exerciţiul financiar 2014-2020 alocarea totală pentru zona privată, ca sumă indicativă, depăşeşte 4 miliarde de euro. Potrivit lui Teodorovici, în afara sumei necontractate încă pentru POSDRU şi POSCCE, autorităţile trebuie să direcţioneze şi economiile realizate pe celelalte programe operaţionale finanţate de UE, care trebuie utilizate până la finalul anului 2015.
IMM-urile beneficiază şi de alte surse de finanţare, de exemplu pentru schema de ajutor de minimis, pentru care există un buget de 250 milioane de lei în 2014 şi 250 milioane de lei în 2015, au fost depuse peste 7.000 de aplicaţii, ministrul anunţând că în acest moment cererile se află în curs de procesare, iar rezultatele vor fi anunţate în luna mai. Alte surse de finanţare pentru IMM-uri sunt Fondul româno-elveţian, derulat prin CEC Bank, prin care IMM-urile pot obţine credite de până la 100.000 de franci elveţieni, pe 5 ani, la cea mai mică dobândă de pe piaţă - 3,5%, precum şi programele naţionale pentru diverse categorii de antreprenori - antreprenori debutanţi, femei manager - programe lansate sau care urmează a fi lansate în această lună.
De asemenea, neimpozitarea profitului reinvestit este o altă facilitate de care ar putea beneficia IMM-urile din momentul în care această măsură, asumată în planul de guvernare, va fi implementată. „Reducerea CAS, cerută continuu şi constant de mediul de afaceri, şi măsura de capitalizare a IMM-urilor prin scutirea de impozit pe profitul reinvestit sunt obiective majore ale Guvernului. Condiţiile economice vor permite acest lucru şi cred că vom vedea în curând aceste lucruri implementate“, a mai afirmat Jianu.