Subvenţiile vor fi acordate numai fermierilor activi

Un articol de: Bogdan Cronţ - 03 Ianuarie 2014

România va dispune, în perioada 2014-2020, de o alocare financiară de circa 8 miliarde de euro pentru proiectele de investiţii şi de peste 10,6 miliarde de euro pentru plăţile directe în agricultură.

Bugetul alocat României prin noua Politică Agricolă Comună (PAC) a Uniunii Europene pentru plăţile directe pe suprafaţă va fi de peste 10,6 miliarde de euro în perioada 2014-2020, iar subvenţia la hectar plătită din fondurile europene va ajunge la 196 de euro în anul 2019. „În urma negocierilor purtate, România a reuşit menţinerea schemei de plată unice pe suprafaţă - SAPS până în anul 2020 şi acordarea Plăţilor Naţionale Directe Complementare (PNDC) în condiţiile şi sectoarele pentru care s-au acordat aceste plăţi în anul 2013“, au precizat reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Viitoarea Politică Agricolă Comună va fi de o importanţă strategică pentru securitatea alimentară, pentru mediu şi pentru echilibrul teritorial, continuând obiectivele generale ale PAC, dar venind şi cu o serie de modificări în ceea ce priveşte acordarea plăţilor.

Astfel, noile reglementări prevăd acordarea de subvenţii numai fermierilor activi. În aceste condiţii, există posibilitatea excluderii de la plată a celor care nu au o activitate minimă pe terenurile agricole deţinute şi se introduce o listă a tipurilor de companii care deţin terenuri agricole, dar nu sunt eligibile pentru subvenţii agricole - aeroporturi, societăţi de cale ferată, companii de apă etc. - cu excepţia cazului în care întreprinderea în cauză poate demonstra că desfăşoară cu adevărat o activitate agricolă.

Prin noua Politică Agricolă Comună, subvenţia la hectar pentru un tânăr fermier de până în 40 de ani care îşi începe activitatea în domeniul agricol va fi mărită cu 25% în primii 5 ani. Acest supliment se acordă într-o limită maximă cuprinsă între 25 şi 90 hectare, care urmează să fie stabilită de fiecare stat.

În plus, în cadrul programului de dezvoltare rurală, tinerii fermieri vor putea beneficia în continuare de ajutor financiar nerambursabil de până la 70.000 de euro pentru instalarea în fermă/deschiderea unei afaceri în agricultură, formare profesională şi servicii de consultanţă.

Potrivit datelor prezentate de APIA, prin noua Politică Agricolă Comună, 30% din subvenţia la hectar va fi dedicată susţinerii acestor practici agricole benefice pentru mediu. Cele trei măsuri de bază pentru „înverzirea“ practicilor agricole sunt menţinerea păşunilor permanente, diversificarea culturilor în fermă, menţinerea unor „zone de interes ecologic“, cum ar fi, de exemplu, includerea la plată a perdelelor de protecţie forestieră.

Aceste măsuri nu se aplică producătorilor bio certificaţi, acest model de agricultură implicând deja practicarea unei agriculturi durabile, cu efecte benefice asupra mediului. Totodată, în cadrul programului de dezvoltare rurală, agricultura ecologică va beneficia de o măsură dedicată de sprijin pentru conversie şi menţinerea exploataţiilor în acest sistem.