Sucul de mere
Există o vorbă populară că un măr pe zi ține doctorul departe. La fel se poate spune și despre un pahar de suc de mere proaspăt. Nu are doar un gust plăcut, ci contribuie la buna funcționare a organismului datorită vitaminelor și mineralelor esențiale pe care le conține (fier, calciu, potasiu, mangan, magneziu, siliciu, vitaminele A, C, E, K, B1, B2, B6, B9).
Mărul nu conține grăsimi, colesterol și nici sodiu, motiv pentru care este recomandat de către medici în toate curele și dietele și nu întâmplător este primul fruct cu care se hrănește nou-născutul când mamele încep procesul de diversificare a hranei acestuia. Sucul de mere ajută ficatul să elimine toxinele, păstrează inima sănătoasă, reduce colesterolul, întărește oasele, imunitatea, luptă împotriva răcelii și a gripei, este de un real folos în întârzierea debutului demenței și a bolii Alzheimer, este util împotriva anemiei, a bolilor de stomac și de inimă.
Zaharurile naturale ce se găsesc în sucul de mere sunt o sursă de energie și hidratare musculară. O cură cu suc de mere poate dura aproximativ o săptămână, se bea aproximativ 1 l pe zi, timp în care se recomandă eliminarea din alimentație a produselor de origine animală, și consumul concomitent de ceai verde cu lămâie, pentru a avea un efect mai puternic de detoxifiere a organismului.
Sucul de mere ajută la reglarea funcțiilor ficatului și ale vezicii biliare, elimină calculii și rezidurile acumulate în canalele biliare, reduce colesterolul din sânge, reglează nivelul insulinei din sânge, blochează asimilarea grăsimilor și fortifică sistemul nervos, îmbunătățește vederea, previne cancerul în special la plămâni, previne astmul, tratează constipația.
Sucul de mere este folosit într-o multitudine de remedii, precum inflamațiile, cearcănele, ridurile, iar aplicarea acestuia pe scalp poate preveni mătreața.
Sucul de mere se consumă în stare proaspătă, de regulă dimineața pe stomacul gol, cu sau fără lămâie.
Rețetă:
Semifredo de piersici cu suc de mere
Ingrediente: 1 kg piersici, 250 g mascarpone, 300 ml suc de mere, 200 g zahăr brun, 4 gălbenușuri mari, esență de migdale sau 2-3 linguri de amareto, biscuiți cu migdale.
Mod de preparare: într-un vas se pune sucul de mere cu piersicile tăiate sferturi și 100 g zahăr brun, se fierb la foc mic până se înmoaie ușor. Câteva piersici mai tari se dau deoparte la răcit. Siropul și piersicile rămase se trec prin blender pentru a obține un piure, care se lasă apoi la răcit. Se amestecă gălbenușurile cu esența de migdale, restul de zahăr și un praf de sare, după care se pun la bain-marie până se obține o cremă densă. Brânza mascarpone și piureul de fructe se mixează până se omogenizează bine, se adaugă crema de gălbenuș și se mixează din nou. Într-o tavă de chec tapetată cu folie alimentară se așază bucățile de piersici scoase din sos peste care se pune amestecul final de piure de piersici, mascarpone și gălbenușuri, iar, la sfârșit, se adaugă biscuiți cu migdale. Se strânge folia peste prăjitură și se pune la congelator pentru 6 ore sau peste noapte. Se scoate din congelator cu 10 minute înainte de a fi servită.