Suferinţe adânci şi multe puse în lumină

Data: 26 Septembrie 2013

Timp de aproape o jumătate de veac, de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi până în anul 1989, istoria României a fost marcată de dominaţia re­gi­mu­lui totalitar-comunist, care a afectat grav întreaga societate româ­neas­că.

Întrucât regimul totalitar şi ateu considera religia ca fiind un adversar ideologic şi un factor de rezistenţă masivă, a­ceas­­ta a fost combătută teore­tic şi pragmatic.

În acele vremuri grele, Bi­se­rica Ortodoxă Română şi alte cul­te religioase au fost supuse mul­tor presiuni, intimidări, opre­lişti, restricţii şi persecuţii, care s-au soldat cu multe victi­me şi multă suferinţă fizică şi mo­rală.

Redobândirea libertăţii, la sfârşitul anului 1989, a permis deschiderea posibilităţilor de cer­cetare, analiză şi reflexie obi­ec­tivă asupra a ceea ce a în­sem­nat, cu adevărat, regimul to­ta­litar şi asupra rănilor profun­de pe care acesta le-a produs în via­ţa şi în memoria poporului ro­mân.

Din necesitatea de a întreprinde aceste studii în mod sis­te­matic, s-a născut, în anul 1993, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, în ca­drul Academiei Române, ca insti­tuţie de cercetare şi punere în lumină a unui vast material in­formativ, până atunci în cea mai mare parte inaccesibil cer­ce­tătorilor, şi cu atât mai puţin publicului larg.

Cercetarea diferitelor tră­să­tu­ri şi acţiuni opresive ale re­gi­mu­lui comunist a făcut, în peri­oa­da anilor de după 1989, obiectul a numeroase eforturi de in­ves­tigare, concretizate într-un ma­re număr de lucrări care ofe­ră informaţii inedite şi prileju­iesc noi analize, sectoriale sau de ansamblu, asupra istoriei ro­mâ­neşti din anii epocii totali­tare.

Spre cinstea sa, Institutul Naţional pentru Studiul To­ta­li­ta­rismului, aflat, de la înfiin­ţa­re, sub conducerea domnului pro­fesor dr. Radu Ciuceanu, s-a situat, permanent, într-o sporire continuă a rezultatelor şi cali­tă­ţii contribuţiilor sale ştiinţifice şi de a cuprinde în volume semnifi­ca­tive date privind ma­ni­fes­tă­rile regimului totalitar.

De la lucrări din primii ani de activitate a institutului referi­toa­re, de pildă, la viaţa biseri­ceas­că, precum volumele: „Bise­ri­ca întemniţată. Romania 1944-1989“ sau „Biserica Or­to­do­xă Română sub regimul comunist, 1945-1958“, s-a ajuns, în anii din urmă, la remarcabile lucrări de sinteză, precum vo­lumele din anii 2011-2012 ale seriei „Enciclopedia regimului comunist“, intitulate „Repre­si­u­nea“ (I-II), şi volumul distinct con­sacrat, în anul 2012, institu­ţii­lor de partid, de stat, obşteşti şi cooperatiste.

În elaborarea unor asemenea lu­crări de sinteză s-a folosit o bo­gată bibliografie de izvoare şi lu­crări documentare, între care se află şi reprezentativul volum „Martiri pentru Hristos din Ro­mânia, în perioada regimului co­mu­nist“, volum realizat, în anul 2007, de Biserica Ortodoxă Ro­mâ­nă, în colaborare cu Biserica Ro­mano-Catolică şi Biserica Evanghelică C.A. din România.

Pentru împlinirile de până acum, aducem la acest moment aniversar aprecierea şi felici­ta­rea noastră Institutului Na­ţi­o­nal pentru Studiul Tota­li­ta­ris­mu­lui, atât conducerii sale, cât şi întregului colectiv al insti­tu­ţiei.

În semn de preţuire şi binecuvântare, conferim domnului pro­fe­sor dr. Radu Ciuceanu Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, iar Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, la împlinirea a 20 de ani de acti­vi­tate, îi acordăm Diploma de Onoare „Sfinţii Împăraţi Con­stan­tin şi Elena“ şi Medalia oma­gială „Sfinţii Împăraţi Con­stantin şi Elena“, promotori ai libertăţii religioase şi susţinători ai Bisericii, pe care-i omagiem în mod deosebit anul acesta (2013), la împlinirea a 1.700 de ani de când a fost emis Edictul de tole­ran­ţă de la Mediolanum (313).

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Mesaj transmis la Conferinţa internaţională „Fenomenul tota­li­tar: între realităţi istorice şi abor­dări isto­ri­o­grafice“, organizată de Institutul Na­ţional pentru Studiul To­ta­li­ta­ris­mu­lui, joi, 26 septembrie 2013, cu prile­jul îm­plinirii a 20 de ani de la înfiin­­ţarea sa.