Summitul care ar putea aduce renunțarea progresivă la petrol și gaze

Data: 04 Decembrie 2023

COP28, cea mai mare şi mai importantă reuniune pentru abordarea urgenţei climatice, a început joi la Dubai. Este un summit decisiv pentru viitorul climatic şi energetic al planetei, dovadă fiind prezența a circa 140 de şefi de stat şi de guvern și a zeci de mii de activişti, experţi, oameni de ştiinţă sau de afaceri şi actori sociali care vor căuta soluţii la criza încălzirii globale.

Cea de-a 28-a Conferinţă a părţilor la Convenţia-cadru a ONU asupra schimbărilor climatice, din care fac parte 198 de membri (ţări, entităţi suverane şi organizaţii regionale), va căuta să ajungă la decizii care să conducă omenirea către un viitor „în interiorul limitelor compatibile cu viaţa”, în condițiile în care urgența este evidentă: 2023 va înregistra o încălzire globală de circa 1,4 grade Celsius față de era preindustrială, indicator care se adaugă unei serii „asurzitoare” de recorduri climatice deja doborâte, potrivit unui raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale.

Subiectele aflate în discuţie nu sunt ușor de abordat și includ renunţarea progresivă la combustibilii fosili, finanţare suficientă pentru țările sărace, menţinerea „în viaţă” a obiectivului privind încălzirea globală într-un climat de neîncredere faţă de guverne, „corectarea direcţiei” actuale, rămasă mult în urmă faţă de ceea ce ar fi necesar pentru a nu se depăşi pragul de securitate. 

Summitul este marcat și de controversa conform căreia responsabilul, din partea Emiratelor Arabe Unite, pentru ajungerea la un acord este Sultan al Jaber, directorul principalei companii petroliere din Abu Dhabi. BBC a dezvăluit recent că Al Jaber şi-a folosit poziţia de organizator pentru a obţine acorduri în domeniul petrolului şi gazelor cu aproape treizeci de ţări.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, limitarea încălzirii planetei va fi posibilă doar cu transformarea tuturor sectoarelor, renunţarea la combustibilii fosili şi promovarea energiei regenerabile. Însă ţările care trăiesc din combustibili fosili, cele care văd sursele regenerabile ca singura soluţie la criza climatică sau cele fără resurse pentru tranziţia ecologică vor ajunge cu dificultate la un numitor comun.

Hotărâtoare vor fi pozițiile Chinei şi Statelor Unite, doar ele fiind responsabile pentru 40% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global. Într-un interviu acordat AFP, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie, Fathih Birol, le-a cerut celor două țări să lase deoparte „tensiunile lor geopolitice şi economice” în timpul COP28. 

Marea necunoscută este dacă rezoluţia finală a COP28, aștep­tată în jurul datei de 12 decembrie, va propune clar sfârşitul combustibililor fosili sau se va limita, ca şi la summiturile anterioare, să recomande trecerea la energie regenerabilă şi eliminarea subvenţiilor la petrol sau gaze. (C. Z.)