„Sunt mari probleme cu pădurile în multe judeţe ale ţării“
Controalele efectuate în ultima perioadă s-au soldat cu 400 de dosare penale. „Din păcate, pădurile din România au fost distruse cu complicitatea multor angajaţi silvici“, spun oficialii guvernamentali.
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat că există mari probleme cu pădurile în mai multe judeţe ale ţării, în care au avut loc tăieri ilegale. Un exemplu în acest sens îl reprezintă judeţul Cluj, unde, în ultimii ani, au dispărut circa 1.000 de hectare de pădure, a precizat Lucia Varga.
Conform datelor prezentate de oficialul guvernamental, în ultimii 7-8 ani, au dispărut peste 345 de mii de metri cubi de lemn, paguba fiind estimată la peste 54 de milioane de lei.
Ministrul a precizat că această lipsă a fost constatată numai în urma controalelor efectuate la trei ocoale silvice, din totalul celor 13 existente în judeţul Cluj, existând posibilitatea ca aceeaşi situaţie să fie întâlnită şi cu ocazia controalelor care vor fi efectuate la restul ocoalelor silvice. „Mafia lemnului în judeţul Cluj a fost la ea acasă şi a fost întreţinută inclusiv de factori politici“, a subliniat Lucia Varga.
La rândul său, directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, a declarat că, într-o primă fază, au fost sancţionaţi 34 de ingineri silvici, 17 pădurari au fost suspendaţi, urmând să le fie desfăcute contractele de muncă, a fost schimbată directoarea economică a Direcţiei Silvice Cluj şi au fost schimbaţi şefii a două ocoale silvice. „Din păcate, avem cazuri similare în Maramureş, în Bihor, în Alba, Suceava, Neamţ sau Giurgiu. Prin Romsilva şi prin inspectoratele silvice facem controale şi prezentăm în fiecare judeţ rezultatul verificărilor, dar şi măsurile pe care regia le-a luat“, a spus ministrul. Răspunzând unei întrebări, Lucia Varga a spus că şi în Harghita şi Covasna există mari probleme în acest sens. „Facem controale şi în Harghita. Sunt convinsă că în Harghita şi Covasna vom avea, în curând, oameni cărora le vor fi făcute dosare penale şi oameni cărora li se va desface contractul de muncă“, a afirmat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.
În context, Lucia Varga a mai declarat că pădurile României „au fost distruse cu complicitatea multor angajaţi silvici, fiind nevoie de plângeri penale şi în interiorul instituţiilor, nu numai împotriva celor care au făcut tăierile ilegale de lemn“.
În prezent, specialiştii ministerului analizează legea privind statutul personalului silvic, care îi va proteja pe angajaţii de bună-credinţă din sistem.
„Există această imagine că tot personalul silvic este implicat în astfel de fapte de corupţie. Cei care care sunt de bună-credinţă vor trebui protejaţi, iar ceilalţi trebuie să plece din sistem. Dacă nu îndrăgeşti pădurea şi nu o respecţi, nu ai ce căuta în domeniul silvic“, a subliniat Lucia Varga.
Ministrul a menţionat că, la nivel naţional, au avut loc, în ultima perioadă, controale în domeniul silvic care s-au soldat cu peste 400 de dosare penale.
„Vinovaţi sunt nu numai pădurarii şi şefii de ocoale, pentru că s-au făcut tăieri necontrolate cu cârdăşia foştilor directori. Romsilva a luat primele măsuri până în 15 iulie, aşa cum am dispus, şi a identificat primii vinovaţi. O parte dintre angajaţii inspectoratelor silvice nu îşi fac treaba cum ar trebui, încă se fac că fac controale, iar aceştia vor trebui să plece. Problema majoră pe care o avem este că trebuie să facem plângeri penale şi în interiorul instituţiilor, nu numai împotriva celor care au făcut tăierile ilegale. Din păcate, pădurile din România au fost distruse cu complicitatea multor angajaţi silvici“, a concluzionat Lucia Varga.