Sunt prea puţini donatori pentru transplant renal
Peste 3.000 de pacienți români se află pe lista de așteptare pentru un transplant renal. Din cei 9.800 de pacienți dializați renal, până la sfârșitul anului 2015, peste 4.300 așteptau pe liste să fie salvați. Situația pacienților cronici renali este una gravă, în România, unde există patru centre de transplant renal.
Din cei 9.800 de dializați renal până la sfârșitul anului 2015, peste 4.300 așteptau pe liste pentru un transplant renal. Din totalul acestora, peste 600 de persoane au fost admise pentru transplant. Coordonatorul Programului Naţional de Transplant Bucureşti din cadrul Agenţiei Naţionale de Transplant, medicul Victor Zota, a declarat că aproximativ 3.000 de persoane se află pe lista de aşteptare în vederea unui transplant renal. „Este o listă de aşteptare care se află în Registrul Naţional de Transplant. Acum, această listă nu are nişte cifre fixe, ea variază în fiecare zi. Sunt aproximativ 3.000 de pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare pentru transplantul renal. Din nefericire, mulţi dintre ei sunt de foarte lungă perioadă pe dializă, ceea ce creează mari probleme pentru un transplant. Pentru inimă sunt aproximativ 50 de pacienţi pe listă, pentru transplantul hepatic cred că sunt în jur de 400 şi ceva de pacienţi, aici sunt şi câţiva copii pe lista de aşteptare. Pentru transplantul tisular sunt câteva sute pe listă, ca şi la transplantul medular“, a spus Zota, într‐o conferinţă de presă. Potrivit datelor Agenției Naționale de Transplant (ANT), anul trecut, în România, pe listele de așteptare pentru transplant hepatic erau peste 400 de pacienți, dintre care peste 180 de persoane au beneficiat de transplant, transplanturi efectuate în două centre. În ceea ce privește transplantul de inimă, pe lista de aşteptare figurau, anul trecut, peste 100 de persoane, din care 29 au fost admise pentru transplant. De asemenea, datele ANT arată faptul că au fost efectuate peste 300 de transplanturi. Astfel, pentru anul 2015, potrivit aceloraşi cifre, peste 200 de transplanturi s-au înregistrat în rândul bolnavilor renal cronici - din care 46 de transplanturi au avut donatori vii. De asemenea, aproape de 100 de transplanturi hepatice au fost înregistrate anul trecut, din care 11 erau pacienți vii sau în moarte cerebrală. În ceea ce privește tipul donatorilor, ANT precizează că au fost peste 100 de donatori decedați, din care patru donatori au avut vârsta sub 15 ani. De asemenea, peste 80% dintre donatori au fost de organe multiple. Datele ANT de anul trecut mai arată și că familia refuză transplantul, fiind înregistrate 67 de astfel de cazuri.
Primul transplant pulmonar
Primul transplant pulmonar din România ar putea fi realizat foarte curând, la Spitalul „Sfânta Maria“, după ce în acest program a fost înscris deja un pacient. Ultimii paşi constau în alocarea fondurilor de la Ministerul Sănătăţii şi găsirea unui donator compatibil, după cum a anunţat, într-o conferinţă de presă, managerul unităţii medicale, dr. Narcis Copcă. „Am reuşit să fim acreditaţi. A fost făcut training de şase luni la Hanovra, cel mai important centru din lume, cu cel mai mare număr de pacienţi transplantaţi pulmonar 130 pe an. (...) Acreditarea s-a întâmplat acum o lună. Trei luni de zile durează introducerea primului pacient pe listă. Am reuşit să devansăm cu o lună şi un pic şi chiar astăzi dimineaţă am primit interfaţa şi a fost introdus primul pacient român pe lista de aşteptare pentru transplantul pulmonar în România. Ca şi paşi mai sunt de primit resursele financiare de la Ministerul Sănătăţii, demersurile sunt avansate şi aşteptăm cât de curând, poate chiar săptămâna viitoare, şi evident începând cu săptămâna viitoare vom aştepta primul donor compatibil cu pacientul nostru“, a explicat medicul. De la începutul anului şi până în prezent, la Târgu Mureş au fost efectuate şapte transplanturi de cord, la I.C. Fundeni, 36 de transplanturi de ficat (dintre care 35 de la donator în moarte cerebrală), iar la Spitalul „Sfânta Maria”, şase transplanturi de ficat, potrivit Fundaţiei pentru Transplant. De asemenea, la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj‐Napoca au fost efectuate 54 de transplanturi, din care 47 de la donator în moarte cerebrală, la „C.I. Parhon” Iaşi s-au efectuat 16 transplanturi renale, din care 13 de la donator în moarte cerebrală, iar la I.C. Fundeni, 51 de transplanturi renale, din care 40 de la donator în moarte cerebrală.