Sunt turiști care pun în pericol speciile protejate din Deltă

Sunt turiști care pun în pericol speciile protejate din Deltă
Data: 10 Martie 2021

Singurul ghid de turism autorizat din oraşul Sulina, Mihai Călin, trage un semnal de alarmă în privința speciilor protejate din Delta Dunării aflate în pericol din cauza unor turişti care nu respectă regulile unei rezervaţii.

Ghidul a declarat, pentru Agerpres, că printre cele mai căutate locuri anul trecut au fost Pădurea Letea, Pădurea Caraorman, plaja de la Marea Neagră şi insula Musura, în ultimul areal menţionat, unii turişti intrând, deşi accesul este interzis.

„Şi anul trecut au fost turişti acolo, deşi erau puse afişe (privind restricţionarea accesului, n.r.) la gurile de vărsare pe canalul Musura. Cu toate acestea, turiştii opreau, prindeau pui şi făceau poze cu ei. Odată ce ai pus mâna pe un pui, imediat pasărea nu-l mai recunoaşte şi îl exclude din cuib, iar el moare”, a spus Mihai Călin.

În opinia lui, singura soluţie pentru oprirea deteriorării habitatelor din insula Musura este majorarea sancţiunilor aplicate de autorităţi.

Insula sau peninsula Musura, numită de localnici şi Insula Fericirii sau Insula K, a apărut după anul 1980 și constituie o zonă de o deosebită importanţă pentru cercetătorii care studiază flora și fauna din Deltă.

„În insula Musura suntem martorii genezei unui pământ nou şi pionieratului florei şi faunei, ai modului de instalare a diferitelor specii în procesul de succesiune primară”, afirma în urmă cu un an cercetătorul Mihai Marinov.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD) a interzis în august 2019 accesul turiştilor pe insula Musura, după ce acolo au fost identificate mortalităţi la păsările sălbatice, cormorani, chire de mare şi pescăruşi. (C. Z.)