„Suntem chemaţi să redescoperim apartenenţa la Sfânta noastră Biserică dreptslăvitoare“

Un articol de: Tudorel Rusu - 10 Martie 2014

Conform tradiţiei ultimilor ani, în prima duminică din Postul Sfintelor Paşti, numită şi Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala mitropolitană din Iaşi.

Duminică, 9 martie 2014, credincioşii din Iaşi şi din împrejurimi au umplut Catedrala mitropolitană la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Conform tradiţiei, după întâmpinarea mitropolitului la Reşedinţa mitropolitană, fiecare preot slujitor a mers în procesiune către catedrală, purtând în mâini o icoană. În soborul de preoţi slujitori ce l-au înconjurat pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei s-au aflat arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus“ al Catedralei mitropolitane, dirijat de Costel Mirel Nechita.

După citirea Sfintei Evanghelii, arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei, la finalul căreia, urmând îndemnul Sfântului Sinod, s-a organizat colecta de bani pentru Fondul Central Misionar.

În cadrul Sfintei Liturghii, numeroşi credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar la final Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un scurt cuvânt, în care a mulţumit tuturor celor care au avut bunăvoinţa să contribuie material la colecta organizată pentru Fondul Central Misionar: „Adresăm mulţumiri tuturor acelora care, la apelul rostit în pastorala Sfântului Sinod, au răspuns cu obolul lor material, pe lângă obolul sufletesc, la nevoile Sfintei noastre Biserici, în împlinirea datoriei ei în cele care sunt necesare pentru o bună organizare. În Duminica Ortodoxiei suntem chemaţi să redescoperim taina apartenenţei noastre la Sfânta noastră Biserică drepslăvitoare. Îl rugăm pe Hristos Domnul, cu puterea Tatălui şi în Duhul Sfânt, să ne dăruiască putere de a înţelege taina Sfintei Biserici Ortodoxe, de a o trăi cât mai adânc şi a o mărturisi celor din jurul nostru. Biserica este o corabie aflată pe valuri, care, pentru a merge mai departe pe drumul ei şi pentru a fi apărată de furtuni, de valuri şi de trăsnet, are nevoie de ajutorul şi mărturisirea întregului popor drepcredincios, format din arhierei, preoţi, diaconi, călugări, călugăriţe şi credincioşii din parohie“.

La finalul slujbei arhiereşti, preoţii slujitori, purtând în mâini icoane, l-au condus pe IPS Teofan către Reşedinţa mitropolitană.

În fiecare an, Biserica Ortodoxă prăznuieşte, în duminica întâi din Postul Mare, triumful Ortodoxiei, al dreptei credinţe împotriva ereziilor, fiind amintite evenimentele din 11 martie 843 de la Constantinopol, când a fost restabilit cultul sfintelor icoane şi întărite hotărârile celor şapte sinoade ecumenice.