Super-alimentele în exces pot fi dăunătoare

Data: 01 Feb 2010

Antioxidanţii, conţinuţi de aşa-zisele „super-alimente“, de la cartofi dulci la afine, linte şi broccoli, sunt apreciaţi de mulţi ani pentru faptul că atenuează efectele îmbătrânirii asupra corpului şi prelungesc durata vieţii. Antioxidanţii sunt molecule care pot să încetinească sau chiar să prevină producerea radicalilor liberi, care au efecte nocive asupra celulelor din organism. Nutriţioniştii americani susţin însă că delicata balanţă a nutrimentelor necesare organismului poate fi afectată dacă antioxidanţii sunt consumaţi în exces. Mai precis, excesul de „super-alimente“ ar putea să nu aducă destui „pro-oxidanţi“, gemenii malefici ai antioxidanţilor, în organism. În timp ce antioxidanţii încetinesc ritmul de distrugere a muşchilor şi a altor organe, pro-oxidanţii îl accelerează. Însă excesul de antioxidanţi poate dezechilibra delicata balanţă, făcând ca persoanele în vârstă să respire cu dificultate, fapt care ar putea să le împiedice să facă sport, care să-i ajute să-şi păstreze o formă fizică bună. Mai precis, excesul de antioxidanţi influenţează fluxul sangvin, determinând eliminarea substanţelor vasodilatatoare, care menţin deschise vasele de sânge din muşchi şi din organele din corp.