Suplimentele cu Omega-3, argumente pro și contra
O sursă excelentă de acizi Omega-3, suplimentele alimentare pe bază de ulei de pește au câștigat popularitate pentru rolul pe care l-ar avea în prevenirea bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, există studii care, dimpotrivă, avertizează că, luate de către persoane sănătoase, fără probleme cardiace, aceste suplimente ar crește riscul de accident cardiovascular și de fibrilație atrială.
Dacă obișnuiți să luați preventiv suplimente cu ulei de pește, ar trebui să renunțați la lucrul acesta, pentru că ele sunt de ajutor doar celor care au deja probleme cardiace, recomandă un reputat cardiolog american, de la National Jewish Health din Denver, Colorado, dr. Andrew Freeman, făcând referire la concluziile unei echipe de cercetători chinezi de la Universitatea din Guangzhou.
Potrivit observațiilor prezentate recent în revista BMJ Medicine, pentru persoanele sănătoase consumul regulat de suplimente pe bază de ulei de pește a fost asociat cu un risc mai mare cu 13% de a dezvolta fibrilație atrială și cu un risc mai mare cu 5% de accident cardiovascular. În schimb, în cazul persoanelor care la începutul studiului aveau deja probleme cardiace și luau regulat Omega-3, a fost evidențiat un risc cu 15% mai mic de a ajunge de la fibrilație atrială la accident vascular cerebral și un risc cu 9% mai mic de a ajunge de la insuficiență cardiacă la deces.
Fibrilația atrială este un tip de aritmie cardiacă, sau bătăi neregulate ale inimii, pe care oamenii le percep ca pe o senzație de fluture în piept sau palpitație. Expert în prevenția bolilor cardiovasculare, doctorul Andrew Freeman, citat de televiziunea CNN, atrage atenția asupra faptului că suplimentele cu ulei de pește care pot fi cumpărate fără rețetă sunt mai slab purificate, având un potențial de contaminare cu metale grele precum mercurul, prezent în multe dintre speciile de pește și fructele de mare. În schimb, versiunile de ulei de pește înalt purificate, eliberate numai pe bază de rețetă, sunt utilizate pentru a contracara factori de risc precum nivelul mărit al trigliceridelor, motiv pentru care medicii le recomandă cu precauție.
Așadar, uleiul de pește poate fi de ajutor pentru sănătate, dar numai în cazul anumitor afecțiuni cardiovasculare, însă aceste suplimente ar trebui luate doar la recomandarea medicului.
Cum ne putem asigura totuși necesarul de Omega-3 în organism? Prin alimentație, spune expertul american, care ne recomandă în acest sens să mâncăm clasicele sardine și somon sălbatic, cele mai bune surse de acizi grași nesaturați. Păstrăvul de cultură, macroul, heringul și tonul sunt, de asemenea, alimente bogate în Omega-3, dar există și variante de produse vegetale bogate în acest tip de acid gras nesaturat, cum sunt semințele de chia, soia, semințele de cânepă și nucile. Studiile au demonstrat însă că acizii grași Omega-3 de origine vegetală pot fi mai greu de metabolizat în cazul persoanelor care au în organism niveluri mai ridicate de Omega-6, un alt tip de grăsimi nesaturate, care se găsesc în principal în uleiurile vegetale.
Dacă totuși medicul consideră că este nevoie să luați suplimente, cele eliberate pe bază de rețetă sunt calitativ net superioare față de cele care pot fi cumpărate la liber. Și, foarte important, aceste suplimente trebuie cumpărate doar de la furnizori autorizați. Atenție, de asemenea, la termenul de valabilitate și la condițiile în care le depozitați, recomandat la rece, în frigider. (I. N.)