Surplusul de sare la masă scurtează viața
Obiceiul de a pune un plus de sare pe mâncarea din farfurie este unul nesănătos. Se poate ajunge la un exces de sare în organism, cu toate riscurile asociate, de infarct și accident vascular cerebral. Este important să renunțăm la acest obicei și să îi învățăm și pe copii cu un consum moderat de sare.
În mod normal, ar trebui să consumăm mai puțin de o linguriță de sare zilnic, dar din cauza acestui obicei unii dintre noi ajung să consume chiar o lingură de sare pe zi. Medicul Cătălina Arsenescu Georgescu, membru corespondent al Academiei Romane de Științe Medicale, atrage atenția asupra efectelor nocive ale excesului de sare, subliniind că obiceiurile alimentare se formează din copilărie. Ar trebui să nu mai punem solnița pe masă și să nu îi învățăm pe copii să adauge sare în mâncare, spune prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, citată de DCnews.
Un studiu realizat de experți ai mai multor universități din SUA și Elveția indică o legătură între riscul de deces prematur și obiceiul de a adăuga sare la mâncarea din farfurie. La studiu au participat mai mult de 500.000 de persoane din Marea Britanie, care au răspuns unui chestionar referitor la obiceiurile lor alimentare. S-a observat, astfel, o legătură între preferința pentru mâncarea mai sărată și un număr de aproape 18.500 de decese premature înregistrate pe parcursul celor 9 ani în care a fost realizată cercetarea.
Potrivit datelor prezentate în publicația medicală European Heart Jurnal, cei care obișnuiesc să adauge sare în farfurie au un risc cu 28 la sută mai mare de deces înainte de a împlini vârsta de 75 de ani.
În cazul bărbaților care preferă mâncarea mai sărată, speranța de viață scade cu mai mult de 2 ani, iar în cazul femeilor, cu 1,5 ani. Autorii studiului au precizat că observațiile lor au vizat doar sarea adăugată în farfurie, nu și cea care a fost folosită la prepararea mâncării, însă au ținut cont în evaluarea datelor și de alți factori care pot influența speranța de viață, inclusiv vârsta, genul, greutatea, stilul de viață și o serie de probleme medicale ale participanților la studiu.
Chiar și o reducere modestă a consumului de sare, prin renunțarea la obiceiul de a mai adăuga sare în farfurie, ar putea avea efecte benefice asupra sănătății.
Dacă aveți însă poftă de ceva sărat, există și o veste bună, pentru că fructele și legumele bogate în potasiu pot anula într-o anumită măsură efectul surplusului de sare, reducând riscul de deces prematur, deși din punct de vedere statistic aceste beneficii nu sunt semnificative, a subliniat într-o conferință de presă unul dintre autorii studiului, profesorul Lu Qi de la Universitatea Tulane din New Orleans.
Medicii atrag atenția de fiecare dată că excesul de sare provoacă retenția de apă în organism și hipertensiune arterială, ceea ce crește riscul de infarct și de accident vascular-cerebral.
Conform recomandărilor generale ale experților Organizației Mondiale a Sănătății, consumul de sare pentru un adult nu ar trebui să depășească 5 grame/zi (aprox. 1 linguriță/zi), iar în cazul copiilor trebuie să fie și mai mic, adaptat în funcție de vârstă.
Aportul zilnic de sare din alimentație este însă dificil de urmărit, deoarece multe dintre alimentele procesate și gata preparate pe care le consumăm conțin o anumită cantitate de sare, iar acest lucru crește probabilitatea ca noi să depășim nivelul zilnic recomandat. În cazul populației din țările dezvoltate, statisticile arată că aproximativ 70% din aportul de sare în organism provine din astfel de alimente, iar 8-20% din ceea ce consumăm provine din sarea pe care o adăugăm în farfurie.