Sustenabilitate pentru lucrarea socială a Bisericii

Un articol de: Gheorghe Cristian Popa - 17 Aprilie 2013

Consilierii şi contabilii sectoarelor economico-financiare din cadrul eparhiilor din Patriarhia Română s-au întrunit ieri, 16 aprilie, în cadrul unui atelier regional intitulat „Sustenabilitate şi management financiar sustenabil“, organizat prin proiectul FORTE, la Centrul Naţional pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae“ al Patriarhiei Române.

În cadrul întrunirii s-a discutat despre rolul sectoarelor economico-financiare în susţinerea şi finanţarea lucrării social-filantropice a eparhiilor, despre disciplina financiar-contabilă, politici şi proceduri contabile. „Scopul acestei întâlniri este de a aduce împreună pe părinţii consilieri economico-financiari şi pe contabilii de la eparhii pentru a identifica împreună care sunt cele mai bune modalităţi şi cele mai bune practici pentru cooperarea dintre sectoarele economico-financiare şi sectoarele social-filantropice atât în ceea ce priveşte buna administrare a resurselor, cât şi în ceea ce priveşte atragerea de noi fonduri. Pe de altă parte, un alt obiectiv deosebit de important este legat de facilitarea comunicării între sectoarele şi specialiştii acestor sectoare de la eparhiile din cuprinsul aceleiaşi mitropolii, întrucât se ştie că astăzi trebuie să dăm răspunsuri unitare la probleme diverse, astfel încât noi să avem o prezenţă nu doar bună, ci şi folositoare. Este o întâlnire de maximă importanţă pentru tot ceea ce înseamnă demersul social-filantropic, susţinerea acestui demers, identificarea de noi pârghii pentru a-l consolida din punct de vedere economic, dar şi pentru a facilita sau uşura comunicarea dintre sectoarele de acelaşi profil dintr-o mitropolie şi la nivelul întregii Patriarhii“, ne-a declarat părintele consilier patriarhal Dorel-Nicolae Moţoc, secretarul general al Federaţiei Filantropia şi managerul proiectului FORTE.
 
Întrunirea de ieri se înscrie în seria atelierelor regionale organizate prin proiectul FORTE care preced conferinţa naţională pe tema incluziunii sociale prevăzută în proiect. Primul atelier a fost dedicat sectoarelor social-filantropice ale eparhiilor, iar următoarele vor fi destinate sectoarelor: administrativ-bisericesc, teologic-educaţional, comunicare media şi patrimoniu bisericesc. Atelierul de lucru cu consilierii şi contabilii sectoarelor economico-financiare continuă şi astăzi.